Τα νέα μας

Δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας ΧΕΝ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2010
8 Μαρτίου 2010

Ενδυναμώνουμε τις κοινότητες για την εξάλειψη της φτώχειας και της βίας κατά των γυναικών ως το 2015

«Κάποιες νέες γυναίκες καταλαβαίνουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι απαράδεκτη, πολλές όμως είναι οικονομικά εξαρτημένες από τους άντρες που τις κακοποιούν»
[-συμμετέχουσα σε Τοπική Εκπαίδευση της Παγκόσμιας ΧΕΝ, 2009]

Η φτώχεια έχει γυναίκειο πρόσωπο, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% των φτωχών του κόσμου (UNIFEM 2010) αποτελούν γυναίκες, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες στη βία. Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες ανά τον κόσμο έχει υποστεί ξυλοδαρμό, έχει εξαναγκαστεί να κάνει σεξ, ή έχει κακοποιηθεί με άλλο τρόπο στη ζωή της. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί καταπάτηση θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, και οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ευάλωτες στη βία σε κάθε στάδιο της ζωής τους, πράγμα που τις βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πτωχεύσουν.

Η βία δεν είναι καταστροφική μόνο για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.

Μπορεί οι γυναίκες να δέχονται το βάρος της παγκοσμιοποίησης και της βίας, ωστόσο αποτελούν την πιο σταθερή αξία για την αλλαγή της φοράς της οικονομικής δικαιοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες συχνότερα από τους άντρες κατορθώνουν να ξεπληρώσουν δάνεια στην ώρα τους. Επίσης είναι επιβεβαιωμένο, ότι όταν διασφαλίζεται στις γυναίκες η εκπαίδευση, οι ίδιες εξασφαλίζουν στις οικογένειές τους καλύτερη και σωστότερη παροχή υγείας, φροντίδας και διατροφής. Επομένως εξασφαλίζοντας στις γυναίκες ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην απασχόληση θα εγγυηθούμε οικονομική δικαιοσύνη και στήριξη για όλους.

Παρόλο που η Παγκόσμια ΧΕΝ προσφέρει με τον τρόπο της, μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί για την Βία Κατά των Γυναικών, την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία & Δικαιώματα, το HIV, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την ανισότητα των φύλων, το κίνημα συνεχίζει να καλεί για ευθύνες και δεσμεύσεις γύρω από δράσεις που επενδύουν σε γυναίκες και κορίτσια.

Η ενδυνάμωση των κοινοτήτων να εξαλείψουν την φτώχεια και τη βία κατά των γυναικών ως το 2015, απαιτεί μια παγκόσμια κινητικότητα όσο ποτέ άλλοτε, και καλεί όλους τους τομείς να συμμαχήσουν με κυβερνήσεις για να επιτύχουν τους στόχους τους. Είναι καθήκον όλων να προωθήσουν την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών που θα βγάλει κοινότητες και χώρες από τους κύκλους της φτώχειας και της βίας.

Η ΧΕΝ θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τις γυναίκες και τα κορίτσια ώστε να εξαλειφθούν η φτώχεια και η βία, δημιουργώντας έτσι έναν ασφαλή κόσμο για όλους.