Ημέρα: 17 Δεκεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκαν οι 16 ημέρες ακτιβισμού με εκδήλωση στο Πολυκέντρο Υπηρεσιών “Αθηνά”

Ολοκληρώθηκαν οι 16 ημέρες ακτιβισμού με εκδήλωση στο Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά»

 

Με την εκδήλωση «Μήπως… ήρθε η ώρα;» η ΧΕΝ Ελλάδος ολοκλήρωσε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Orange the world – 16 ημέρες ακτιβισμού» για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στο Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά» στην Ηλιούπολη.

Στην εκδήλωση, έγινε η παρουσίαση της καμπάνιας και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από την ΧΕΝ Ελλάδος και τα Τοπικά Κέντρα ΧΕΝ σε όλη τη χώρα. Σημαντική επιτυχία της καμπάνιας ήταν η συνεργασία της ΧΕΝ Ελλάδος με τα πολυκαταστήματα notos, που ανέλαβαν την τοποθέτηση και την προώθηση ενημερωτικού φυλλαδίου στα καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, κα Γεωργία Πετράκη. Στην εισήγησή της με τίτλο: «Η βία κατά των γυναικών: ένα διαρκές κοινωνικό πρόβλημα» αναφέρθηκε σε όλες τις μορφές βίας, την ενδοοικογενειακή, τη συντροφική καθώς και την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών κακοποιείται στο πλαίσιο της συντροφικής σχέσης και πολλές εξ αυτών το καλύπτουν χωρίς να τολμούν να το κοινοποιήσουν στις αρχές ή ακόμα και στα πιο οικεία τους πρόσωπα. Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, παρατηρώντας ότι αποτελεί παράγοντα όξυνσης των περιστατικών έμφυλης βίας, καθώς έχει ανατρέψει την στερεοτυπική αντίληψη για τον ρόλο των φύλων μέσα στην οικογένεια (άντρας κουβαλητής – γυναίκα νοικοκυρά). Ολοκλήρωσε την εμπεριστατωμένη και εμπλουτισμένη με ευρωπαϊκά στοιχεία ομιλία της, λέγοντας ότι οι παράγοντες που δημιουργούν την έμφυλη βία είναι ποικίλοι, σχετίζονται με τα πατριαρχικά στερεότυπα και τις οικονομικές συνθήκες, ωστόσο η ευθύνη βαραίνει το άτομο στο ακέραιο.

Ακολούθησε η εισήγηση της κας Θ. Γιαννή, MSc, Κοινωνικής Λειτουργού, Προϊσταμένης του Τμήματος Υποδοχής – Διεύθυνση Κοινωνικών Παρεμβάσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), με τίτλο «Ακούμε τις φωνές των γυναικών». Η κα Γιαννή αναφέρθηκε στις υφιστάμενες δομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε γυναίκες που βιώνουν βίαιες καταστάσεις. Επίσης, θεωρώντας το σημείο κομβικό για τον ψυχισμό τους, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί και η απομάκρυνση των γυναικών και παιδιών που βιώνουν άμεσα ή έμμεσα καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας από την εστία τους. Στα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν προστίθενται και αυτά που προκύπτουν εξαιτίας της βίαιης αλλαγής του περιβάλλοντος και των συνηθειών σε αντίθεση με τους θύτες που παραμένουν στο οικείο και γνώριμο περιβάλλον τους, σε ανακολουθία με τις επιταγές του νόμου. Κλείνοντας την εισήγησή της, η κα Γιαννή δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «ψευδή» διαχωρισμό: «βίαιος σύζυγος, αλλά καλός πατέρας» που σε πολλές περιπτώσεις αποδέχεται τόσο η κοινωνία όσο και οι γυναίκες θύματα βίας, γεγονός που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και το βάθος του φαινομένου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση κου Μπράτσικα, Αστυνόμου Α’ της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία για την έμφυλη βία που προκύπτουν με βάση τις υποθέσεις που έχει διαχειριστεί η ΕΛ.ΑΣ. Η ανάγνωση των στοιχείων αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν είναι εύκολο να διαφανεί το αν η αύξηση των περιστατικών οφείλεται σε αύξηση της έντασης του φαινομένου ή στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρούν σε καταγγελία της βίας σε βάρος τους. Ο κος Μπράτσικας, τέλος, τόνισε πολλές φορές την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και την υλοποίηση δράσεων πρόληψης ως σημαντικού παράγοντα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Δρ. Μαρούλα Κανταράκη, επιστημονικό στέλεχος της ΧΕΝ Ελλάδος με την εισήγησή της: «Από τις δομές που αναπαράγουν την έμφυλη βία, στις συλλογικότητες που την αντιπαλεύουν», ανέδειξε πως η έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές, αποτελεί προϊόν των σχέσεων εξουσίας, των συμβόλων, της γλώσσας αλλά και του αξιακού συστήματος. Αποτελεί ένα διαχρονικό και διαταξικό φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με το ατομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Τέλος, με την εισήγησή της ανέδειξε τη σημασία της συλλογικής γυναικείας δράσης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες της Προέδρου της ΧΕΝ Ελλάδος, κας Ο.Γκίνη, προς τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση και κάλεσε σε ένα γόνιμο διάλογο για το μέλλον των συλλογικών προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα θεμελιώδες ζήτημα για τις γυναίκες, εκείνο της έμφυλης βίας, με ενότητα, ενέργεια και δύναμη.

Η κα Γκίνη τόνισε ότι δυστυχώς, η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι οι αγώνες των γυναικών για ισοτιμία, αξιοπρέπεια και σεβασμό είναι ανάγκη να συνεχιστούν, όπως και η πίεση και η συνηγορία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς κόσμου για τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια.

 

Περισσότερα