Μήνας: Ιούλιος 2020

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Ένα νέο κορίτσι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη περιπλανιέται και παρατηρεί. Η Αν_να, ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος ταξιδεύει σ’ έναν ακαθόριστο χώρο – χρόνο και μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με αφετηρία το Αν και προορισμό το Να βρίσκεται σ’ έναν διάλογο με την επικαιρότητα θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά επηρεάζουν την κάθε γυναίκα.

Γιατί η Αν_να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον


Επιθετικός Σεξισμός

Περί δημόσιας διαπόμπευσης σε βάρος γυναίκας

Για ακόμα μια φορά, με αφορμή τη δημοσίευση βίντεο με προσωπικά δεδομένα γυναίκας -εν αγνοία της- διαπιστώνεται η ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα και επεκτασιμότητα του σεξισμού, σε βάρος ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν «εύκολα» (κατά την άποψη των σεξιστών) να εξευτελισθούν και να λοιδορηθούν.

Τα «εύκολα θηράματα» συνήθως ανήκουν σε κατηγορίες «αμφισβητήσιμης ηθικής», που μπορεί ο οποιοσδήποτε να δικάσει και να καταδικάσει, όντας σε θέση «αμέμπτου ηθικής» δημόσιου κατήγορου. Οι γυναίκες που δεν θεωρούνται «ηθικές» (ή / και τους άνδρες που δεν συνάδουν με τα πατριαρχικά στερεότυπα) είναι δακτυλοδεικτούμενες και ευάλωτες στην προσπάθεια εξευτελισμού τους.

Ο δράστης που τολμά να φέρει στη δημοσιότητα προσωπικές στιγμές μιας γυναίκας, εν αγνοία της, με στόχο να την διαπομπεύσει στην κοινή γνώμη, δεν είναι μόνος του… δεν πρόκειται για ένα ακόμα θρασύ άτομο, που κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Πρόκειται για έναν ακόμα δράστη που κακοποιεί μια γυναίκα, ή ένα, γενικότερα «ευάλωτο κοινωνικά» άτομο, υποστηριζόμενος από μια πατριαρχική / σεξιστική αντίληψη που κυριαρχεί στις κοινωνίες μας. Ο δράστης είναι …πολλοί … Είναι η κυρίαρχη ηθική των πολλών. Είναι τα κυρίαρχα έμφυλα στερεότυπα των κοινωνιών μας. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που σηκώνει το δάχτυλο να δείξει, να δικάσει, να καταδικάσει. Είναι … όλοι, ή, τουλάχιστον, οι περισσότεροι που αποδέχονται τα έμφυλα στερεότυπα… είναι η … «καθημερινότητά» μας

Είναι αυτός που δεν σέβεται τίποτα και κανέναν, γνωρίζοντας πως ο ίδιος θα τύχει ευνοϊκής υποδοχής από την κοινωνία μας για τα όσα διαπράττει, ενώ τα θύματά του, αντίθετα θα διασυρθούν δημόσια, θα πληγούν θα εξευτελισθούν, θα βιασθούν ηθικά και ψυχολογικά.

Τα θύματά του, ακόμα περισσότερο, όταν πρόκειται για γυναίκες που εκτίθενται στα ΜΜΕ ή / και δημόσια, ή για γυναίκες «αμφισβητήσιμης ηθικής», ή ακόμα και για άντρες που δεν ακολουθούν τα πατριαρχικά πρότυπα, τα θύματα είναι αυτά που θα μπουν στη θέση του κατηγορούμενου και θα «διωχθούν» από αυτές τις σεξιστικές και πατριαρχικές πρακτικές.

Η αμφισβήτηση των πατριαρχικών / σεξιστικών έμφυλων προτύπων και στερεοτύπων, η κοινωνικοποίηση των παιδιών, κοριτσιών και αγοριών, βάσει των αρχών του σεβασμού των άλλων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, ή, όποια άλλη κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκουν, θα αποτρέψει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και, κυρίως, θα αποτρέψει τη συντήρηση ενός επιθετικού σεξισμού από την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα έμφυλης βίας, με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή εμφανίζεται, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, ηθική … θα εμποδίσει στο μέλλον κάθε επίδοξο βιαστή να θεωρεί πως έχει την ανοχή, την αποδοχή, ή ακόμα και τη στήριξη των πολλών … Θα του δείξει στην πράξη πως όταν πράττει έμφυλη / σεξιστική βία θα είναι πλέον μόνος του …


χαρακτήρας  “Άν_να” αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου)

Περισσότερα

Η ΧΕΝ Ελλάδος στηρίζει την Εκπαίδευση της Γυναίκας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ΧΕΝ Ελλάδος, προετοιμάζεται να υλοποιήσει για 8η συνεχή χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2020-2021) το «Πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ – Δωρεάν Στέγαση για Φοιτήτριες» για φοιτήτριες/σπουδάστριες Ανώτατης Εκπαίδευσης από την περιφέρεια, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Στο Πολυκέντρο «Αθηνά», στην Ηλιούπολη, σε ένα σύγχρονο χώρο 3000 τ.μ., και σε εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών, η ΧΕΝ Ελλάδος διασφαλίζει το δικαίωμα της νέας γυναίκας στη γνώση και στην απρόσκοπτη πρόσβασή της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η ΧΕΝ Ελλάδος, γυναικεία, εθελοντική οργάνωση, ΝΠΙΔ – Ίδρυμα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό, απευθύνεται μέσα από ποιοτικά προγράμματα και υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, προασπιζόμενη τα γυναικεία και ανθρώπινα δικαιώματα, επί σειρά δεκαετιών.

Η κάλυψη των θέσεων για το Στεγαστικό Πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται (μετά από συνεννόηση) ή να αποστέλλονται ταχυδρομικά από τις 24 Αυγούστου έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 στη διεύθυνση:

ΧΕΝ Ελλάδος – Μ. Αντύπα 81, 163 45 Ηλιούπολη

με την ένδειξη «Για την Επιτροπή Ξενώνα»

Το έντυπο της αίτησης θα είναι διαθέσιμο  στο κτήριο «Αθηνά» – Μ. Αντύπα 81 – 163 45, Ηλιούπολη από Δευτέρα έως Παρασκευή (10:00 – 16:00)

& ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΧΕΝ Ελλάδος xen.gr

 

Πληροφορίες από Δευτέρα – Παρασκευή (10:00 – 16:00)

( 210.9932820 & 210. 9930708 (Δέσποινα Παναγοπούλου & Ελένη Σταμέλου)

Email: stegastiko@xen.gr

Πατήστε ΕΔΩ για τα Δικαιολογητικά και την Αίτηση

Περισσότερα

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Ένα νέο κορίτσι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη περιπλανιέται και παρατηρεί. Η Αν_να, ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος ταξιδεύει σ’ έναν ακαθόριστο χώρο – χρόνο και μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με αφετηρία το Αν και προορισμό το Να βρίσκεται σ’ έναν διάλογο με την επικαιρότητα θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά επηρεάζουν την κάθε γυναίκα.

Γιατί η Αν_να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον


Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες

Οι “δυνατοί κρίκοι” στην ιστορία της ζωής μας…

Η πανδημία του Covid 19 ανέδειξε την ευαλωτότητα της λεγόμενης Τρίτης και Τέταρτης Ηλικίας, με την έννοια ότι πρόκειται για ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα δε με στοιχεία επιστημόνων από την Ε.Ε, οι θάνατοι στην Ευρώπη από Covid-19 σε οίκους ευγηρίας και γενικότερα οι θάνατοι ηλικιωμένων ατόμων ήταν το διάστημα αυτό ιδιαίτερα αυξημένοι.

Ιδιαίτερα, για τη χώρα μας η εξάπλωση των κρουσμάτων σε γηροκομεία / νοσηλευτήρια έφερε στην επιφάνεια τις προβληματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων εκεί και, όπως είχε επισημάνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όταν στους χώρους αυτούς δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας,   γίνονται οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό. Αλλά, μήπως, αποτελούν γενικότερα τους αδύναμους κρίκους στην κοινωνία;

Από πλευράς βιολογίας, η γήρανση αποτελεί ένα ολικό φαινόμενο, με την έννοια ότι αφορά κάθε ζώντα οργανισμό. Από πλευράς θεσμών, επίσης, το κράτος συνταξιοδοτεί και θεωρεί «ηλικιωμένα» άτομα όσα, βάσει των νόμων του,  προσεγγίζουν μια συγκεκριμένη ηλικία. Από πλευράς κοινωνικής, τα ηλικιωμένα άτομα αποτελούν μια εν δυνάμει «αδύναμη» και «ευάλωτη» κοινωνική ομάδα (αν και υπάρχουν διακρίσεις έμφυλες, ταξικές κ. ά., στο εσωτερικό της και με αυτή την έννοια δεν στερούνται όλοι και όλες την δυνατότητα πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, ή τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου τους)

Ωστόσο, η απομάκρυνση από την Αγορά Εργασίας και η «προβολή» (ή / και «επιβολή») της νεότητας ως «αξίας» και μέτρου σύγκρισης, εν δυνάμει πλήττει κάθε ηλικιωμένο άτομο και επιτρέπει τις σε βάρος του προκαταλήψεις, μέσα από στερεότυπα, που φτάνουν μέχρι και σε «αρνητικές δράσεις» (πρακτικές και συμπεριφορές) που του δυσχεραίνουν τη συνέχιση της ζωής του.

Η ελληνική οικογένεια, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βέβαια, δεν απομακρύνει και δεν απομονώνει με την ίδια συχνότητα και ευκολία τα ηλικιωμένα άτομα. Στη διάρκεια της κρίσης μάλιστα οι ηλικιωμένοι γονείς του νέου ζευγαριού απεδείχθησαν ιδιαίτερα χρήσιμοι, όταν στην ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς, ερχόταν ως «αντίδωρο» η σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς. Και όταν η δωρεάν φροντίδα της γιαγιάς (ή / και του παππού) για τα εγγόνια ερχόταν απλόχερη, να αντισταθμίσει τις μειωμένες κοινωνικές δαπάνες για τους παιδικούς σταθμούς.

Ωστόσο, οι αρνητικές προκαταλήψεις, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και ο τρόπος αντιμετώπισης απέναντι στα ηλικιωμένα άτομα υπάρχει: είναι ηθικά επιτρεπτό και κοινωνικά αποδεκτό η «απώλεια» του ονόματος, του κύρους και της κυριότητας να έρχεται με την αύξηση της ηλικίας! Ο κύριος και η κυρία να προσφωνούνται από τον οποιοδήποτε «παππούς», ή, «γιαγιά», στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στη χειρότερη «γέρος», ή, «γριά» (ή με άλλες σύνθετες λέξεις που τις εμπεριέχουν).

Οι γυναίκες της Τρίτης και Τέταρτης Ηλικίας, επιπλέον, λόγω των εργασιακών συνθηκών που αντιμετώπισαν (δυσκολία ανέλιξης και μονιμοποίησης, μειωμένα και ευέλικτα ωράρια και αντίστοιχες χαμηλές αμοιβές, συχνά, λόγω ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, αλλά και λόγω στερεοτυπικών έμφυλων αντιλήψεων για τον εργασιακό τους ρόλο) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζουν στο όριο της φτώχειας μετά τη συνταξιοδότησή τους και ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να αισθανθούν «άδειες», όταν τα παιδιά τους ενηλικιώνονται και όταν οι εσωοικιακές εργασίες, που επικεντρώνονται στη φροντίδα των άλλων, μειώνονται. Μια «ώριμη» γυναίκα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να αυτό περιορισθεί, ή, σιωπηρά και έμμεσα να «απορριφθεί», όταν το σώμα της, ή, το πρόσωπό της αρχίζουν να την προδίδουν (ενώ ένας «ώριμος» άντρας μπορεί, αντίθετα, να προκαλεί, «γοητεία» …). Οι γυναίκες έχουν «αξία», όταν είναι νέες. Όταν μπορούν να κάνουν παιδιά και να φροντίσουν την οικογένεια με ασταμάτητες εργασίες και υπηρεσίες. Το νεανικό και δυνατό σώμα, το χωρίς ρυτίδες πρόσωπο αποτελεί μέτρο σύγκρισης και στόχο ζωής, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Η νεότητα, όπως προειπώθηκε, αποτελεί κοινωνική αξία, μέτρο σύγκρισης και πρότυπο ζωής. Στις νεωτερικές κοινωνίες, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη νεότητα, καθώς και στη δημιουργία καθετί «νέου». Στόχος είναι η διαφοροποίηση από τις «παλιότερες» γενιές, γεγονός που βάζει στο περιθώριο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.

Κάθε τι που θυμίζει και αναπαράγει το «παλαιό», που συνδέει με το παρελθόν, πρέπει να μπει στην άκρη. Να περιθωριοποιηθεί. Να αγνοηθεί. Να απομακρυνθεί.

Η «σωρευμένη» εμπειρία ενός ατόμου δεν εκτιμάται, όπως παλιότερα, στις παραδοσιακές / αγροτικές κοινωνίες, το κύρος του μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία. Δεν του αποδίδεται ο ίδιος σεβασμός, ούτε ο ρόλος του είναι πλέον πολύτιμος για τη λειτουργία της κοινότητας.

Τα άτομα της λεγόμενης τρίτης και τέταρτης ηλικίας, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν έχουν, πάντα, τη φροντίδα που δικαιούνται, είτε από το κράτος, είτε από τους οικείους τους, ή, ακόμα και από τα Ιδρύματα όπου οδηγούνται.

Με αυτή την έννοια, μπορεί να αποτελέσουν μια ευάλωτη ομάδα, που χρήζει της προσοχής των θεσμών της πολιτείας, αλλά, για τα όσα προσέφεραν και προσφέρουν και το σεβασμό της (νεωτερικής) μας κοινωνίας και ιδιαίτερα των νεότερων γενεών.

Επειδή δεν πρέπει να αποτελούν έναν αδύναμο κρίκο στην κοινωνία μας, αλλά έναν δυνατό κρίκο στην ιστορία και τη ζωή μας


χαρακτήρας  “Άν_να” αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου)

Περισσότερα