Μήνας: Μάιος 2021

Archive Posts Listed On This Page

Συνάντηση Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την Πρόεδρο της ΧΕΝ Ελλάδος

Την Παρασκευή 28/5 η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος κα Όλγα Γκίνη καθώς και μέλη του Προεδρείου συναντήθηκαν με την Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

Οι ευκαιρίες, τα δικαιώματα και τα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες στην εργασία και την οικογένεια αποτέλεσαν το κύριο θέμα της συνάντησης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΧΕΝ, Όλγα Γκίνη, δήλωσε ότι «η ΧΕΝ Ελλάδος, έχοντας ως καταστατικό της σκοπό τη δημιουργία ενός κόσμου συμπερίληψης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και ασφάλειας για κάθε γυναίκα, θα συνεχίσει τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών για την ανάδειξη και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και θα συνηγορεί για την εξάλειψη έμφυλων διακρίσεων και συμπεριφορών σε βάρος των εργαζομένων γυναικών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου:

https://ypergasias.gov.gr/m-syrengela-kathe-apofasi-kai-drasi-tis-politeias-sevetai-kai-proothei-tis-arches-tis-isotitas-ton-fylon-kai-tis-exaleipsis-ton-diakriseon/

Read Details

Δελτίο Τύπου

Συμμετοχή της Προέδρου της ΧΕΝ Ελλάδος στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων.

 

Την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος, κ. Όλγα Γκίνη, συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου».

H  Πρόεδρος ευχαρίστησε καταρχάς για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να εκθέσει τις απόψεις  της ΧΕΝ Ελλάδος για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο εκπροσώπησης αν και σε εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις, οι γυναικείες οργανώσεις δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Αρχικά αναφέρθηκε στην αλλοίωση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα του ισχύοντος δικαίου, από τον συντάκτη του ΣχΝ με την προσθήκη της λέξης «εξίσου», η οποία δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Επανέλαβε την πάγια θέση ότι το ισχύον Δίκαιο – ένα από τα προοδευτικότερα στην Ευρώπη – παρέχει όλα τα ένδικα βοηθήματα στον γονέα που θεωρεί ότι αδικείται και ταυτόχρονα καθιστά το παιδί φορέα δικαιωμάτων και όχι εργαλείο στην αντιπαράθεση των γονέων που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου.

Η λέξη «εξίσου», όπως τόνισε, αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο για την οριζόντια επιβολή της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και αφαιρεί από τον Δικαστή τη δυνατότητα να εξετάσει εξατομικευμένα τα δεδομένα κάθε υπόθεσης και να αποφασίσει πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι το προτεινόμενο ΣχΝ περιέχει ασάφειες, αοριστίες και ανεφάρμοστες στην πράξη διατάξεις. Επιπλέον αποσιωπά οτιδήποτε αφορά στον καθορισμό του ύψους της διατροφής που αποτελεί υποχρέωση του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί και που όπως είναι γνωστό δημιουργεί τις μεγαλύτερες αντιδικίες μεταξύ των γονέων.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι οι προτεινόμενες διατάξεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με Διεθνείς Συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και αποτελούν πλέον εθνικό Δίκαιο, όπως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθιστώντας τη χώρα ευάλωτη στην επιβολή κυρώσεων. Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για την ξεκάθαρη πρόθεση του Νομοθέτη να μεταθέσει το επίκεντρο από το συμφέρον του παιδιού στο συμφέρον των γονέων.

Εύλογα έθεσε το ερώτημα για το αν οι μέχρι τώρα αποφάσεις των Δικαστών για την επιμέλεια θα πρέπει να θεωρείται ότι έχουν ληφθεί άκριτα και δίχως να βασίζονται στα εξατομικευμένα στοιχεία κάθε υπόθεσης,  καθώς αφήνεται να εννοηθεί από συγκεκριμένη μερίδα γονέων, ότι λαμβάνονται με πανομοιότυπο τρόπο υπέρ των μητέρων. Κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να συμβάλλει με την γνωστοποίηση των στοιχείων που αφορούν αιτήματα που έχουν κατατεθεί και εκδικαστεί για την αποκλειστική επιμέλεια από πατέρες.

Τόνισε τη σημασία του έργου των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ώστε να μην συντελεστεί μια τεράστια αδικία εναντίον των γυναικών, την ίδια στιγμή που η κοινή προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η στήριξή τους με την υιοθέτηση διεθνών συμβάσεων, καθώς συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις και να στερούνται δικαιωμάτων ακόμη και σήμερα.

Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές να θέσουν τις υγιείς βάσεις για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου που θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, μακριά από προσωπικά συμφέροντα και μικροπολιτικές επιδιώξεις και θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του υφιστάμενου Δικαίου, που αν και άρτιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, επιδέχεται βελτιώσεων διότι οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν,  με στόχο την διασφάλιση  αποκλειστικά και μόνο του συμφέροντος του παιδιού.

Πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί για να παρακολουθήσετε όλη τη συνεδρίαση

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Synedriaseis?met_id=06d31d5f-4896-453c-8f1e-ad2500b7a1c2

 

 

Read Details