Ημέρα: 13 Ιουλίου 2021

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Από την ενδοοικογενειακή βία στην πορνεία

Παιδιά και γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σεξουαλικής, σωματικής και ψυχολογικής.

Παιδιά και γυναίκες  – θύματα μιας πατριαρχικής αντίληψης που αντιλαμβάνεται τα σώματα και τις ψυχές τους ως «ιδιοκτησία» των πατέρων – συζύγων / συντρόφων.

Παιδιά και οι γυναίκες που βίωσαν και βιώνουν τη φρίκη στο ευρύτερο περιβάλλον.

Παιδιά και οι γυναίκες που δεν έχουν υποστηρικτική βάση και τρόπους απεμπλοκής τους  από τις κακοποιητικές πατριαρχικές / σεξιστικές σχέσεις, αποτελούν τα εύκολα θύματα αιχμαλωσίας και εμπορίας των κυκλωμάτων της πορνείας. Κυκλώματα τα οποία τροφοδοτούνται από μια διαδικτυακή – και όχι μόνον-  πελατεία και στα οποία μπορεί να εμπλέκονται πρόσωπα «υπεράνω» υποψίας, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη διαφυγή τους.

Παιδιά και γυναίκες στις οποίες  το «τολμήστε και μιλήστε» ακούγεται παράταιρο στη “φυλακή” που ζουν…. όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα απεύθυνσης σε έμπιστους θεσμούς και πρόσωπα όπου θα μπορέσουν να ανοίξουν τις πληγές τους και να μιλήσουν για τη βία που έχουν υποστεί.

Το ζήτημα της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, δραστηριοποίησης για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και υποδομών για την προστασία των θυμάτων σεξιστικής / ενδοοικογενειακής βίας επαναλαμβάνεται κάθε φορά ως αίτημα των συλλογικοτήτων (φεμινιστικών / γυναικείων οργανώσεων, οργανώσεων για τα δικαιώματα των παιδιών, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.). Μαζί με το αίτημα της αυστηρής τιμωρίας όχι μόνον των προαγωγών και των ηθικών αυτουργών (κακοποιητών από το ευρύτερο οικογενειακό / φιλικό περιβάλλον που έρχονται σε συνεννόηση με τα προαγωγικά κυκλώματα), αλλά και των πελατών. Δηλαδή, όλων όσων συμμετέχουν ενεργά στην κακοποίηση και εξαθλίωση των εκδιδόμενων παιδιών και γυναικών, όλων όσων συμβάλλουν στην αύξηση της «ζήτησης» που οδηγεί στην αντίστοιχη αύξηση της «προσφοράς» ανθρώπινων σωμάτων και ψυχών.

Και επειδή όλα τα θύματα μπορεί να μην είναι  το ίδιο «τυχερά», να βρουν στο δρόμο τους μια γυναίκα  πρόθυμη να τα οδηγήσει στην αρχή του τέλους της κακοποίησής τους, επειδή η ευαισθητοποίηση και η δραστηριοποίηση των μελών της κοινότητας μπορεί να μην επιτυγχάνεται πάντα, ή, μπορεί να μην είναι, εξίσου, αποτελεσματική,

Ενισχύστε τους δημόσιους φορείς και τις υποδομές προστασίας και υποστήριξης, με κατάλληλα πρόσωπα που θα έχουν και την ανάλογη ευαισθητοποίηση,

Έτσι ώστε το «τολμήστε και μιλήστε» να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα,

Έτσι ώστε να γνωρίζουν τα θύματα της σεξιστικής βίας που θα τολμήσουν και θα μιλήσουν ότι η δική τους φωνή θα ακουστεί και θα υπερισχύσει απέναντι σε αυτούς που τους είχαν απειλήσει και εγκλωβίσει, έναντι των όποιων συναλλαγών, των όποιων διασυνδέσεων και των όποιων κυκλωμάτων και συμφερόντων.


Ένα νέο κορίτσι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη περιπλανιέται και παρατηρεί. Η Αν_να, ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος ταξιδεύει σ’ έναν ακαθόριστο χώρο – χρόνο και μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με αφετηρία το Αν και προορισμό το Να βρίσκεται σ’ έναν διάλογο με την επικαιρότητα θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά επηρεάζουν την κάθε γυναίκα.

Γιατί η Αν_να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον.

Ο χαρακτήρας  “Άν_να” αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου

 

Περισσότερα