Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

Έμφυλη Βία & Γυναικοκτονία

Η αναγνώριση της δράσης της ΧΕΝ Ελλάδος σε διεθνές επίπεδο

Η Παγκόσμια ΧΕΝ, αναγνωρίζοντας τη σημαντική δράση της ΧΕΝ Ελλάδος για τη γυναικοκτονία και την βία κατά των γυναικών, την προσκάλεσε να εκπροσωπήσει το παγκόσμιο κίνημα στο πρώτο από δύο Webinar, με τίτλο “Missing and Murdered: Addressing Femicide and Sexual and Gender-based Violence in our Global Context”, στις 25 Νοεμβρίου (Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών).

Πρόκειται για μια συνέργεια της Παγκόσμιας ΧΕΝ και διεθνών οργανισμών, όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC), η Lutheran World Federation και η ACT Alliance με στόχο την ανάδειξη των αιτιών, την ευαισθητοποίηση και τη δράση για την καταπολέμηση όλων των μορφών της έμφυλης βίας. Στα Webinars συμμετείχαν στελέχη και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να τροφοδοτήσουν τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη η θρησκεία να έχει ρόλο στον αγώνα εναντίον της βίας κατά των γυναικών από όπου και αν αυτή προέρχεται ή όπου και αν αυτή εμφανίζεται.

Η εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Rev. Nicole Ashwood, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσα από τα Webinars -μια διαδικασία συνειδητοποίησης και ευαισθητοποίησης- στοχεύουν στην υπεράσπιση και τη δράση και στο να κρατήσουν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για την αλλαγή που πρέπει να δει ο κόσμος.

Η Φραντσέσκα Αλτεζίνι, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΧΕΝ Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΧΕΝ Αθηνών, παρουσίασε τη πολυεπίπεδη δράση της ΧΕΝ στην Ελλάδα, όπως αυτή έχει κλιμακωθεί ήδη από το 2017:

  • μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την ανάδειξη των αιτιών και των εκφάνσεων του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών,
  • με την άσκηση πίεσης και τις δράσεις συνηγορίας για
    • την υιοθέτηση πολιτικών με την οπτική του φύλου,
    • την αλλαγή νόμων και ρυθμίσεων που αναπαράγουν στερεότυπα και πατριαρχικές αντιλήψεις,
    • την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων που προωθούν και προστατεύουν τα γυναικεία ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

και πλέον εστιάζει και στην αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία από τον νομοθέτη ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα με στόχο την ανάδειξη των αιτιών και την καταπολέμηση του φαινομένου.

https://www.oikoumene.org/news/churchescanaddressrootcausesoffemicideandwebinarrevealshow