Μήνας: Ιούλιος 2022

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.000 ευρώ

Στις 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κατάρτισης που στοχεύει στην ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.0000 ανέργων.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

-Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

-Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών

-Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet.

Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων. Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης που επέλεξε και απέκτησε την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται έως 1.000 ευρώ. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης για να λάβει το σύνολο του επιδόματος.

Κατάλογος των Ελληνικών Πανεπιστημίων που παρέχουν τα προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων:

  1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 3. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 4. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 5. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 6. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 7. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 8. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 9. Πανεπιστήμιο Κρήτης 10. Πολυτεχνείο Κρήτης 11. Πανεπιστήμιο Αιγαίου 12. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

Περισσότερα

Πρόγραμμα “Αθηνά” – Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα “Αθηνά” – Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα

 

Η ΧΕΝ Ελλάδος ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος «Αθηνά» – δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Το πρόγραμμα αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη, ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασής των νέων γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.

Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι νέες γυναίκες που φιλοξενούνται στηρίζονται να ξεκινήσουν ή/και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν και εφοδιάζονται για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Η ΧΕΝ Ελλάδος, γυναικεία, εθελοντική οργάνωση, ΝΠΙΔ – Ίδρυμα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό, απευθύνεται μέσα από ποιοτικά προγράμματα και υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών επί σειρά δεκαετιών. Πρωτοστατεί με δράσεις συνηγορίας στον αγώνα για την Ισότητα των Φύλων και ασκεί πίεση για θεσμικές αλλαγές προς την ουσιαστική επίτευξή της.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 21 Ιουλίου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Στο σύνδεσμο https://xen.gr/projects/programma-stegasis/ θα βρείτε τη φόρμα υποβολής της αίτησης και πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους όρους και προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε

Περισσότερα

Δωρεάν Στέγαση Φοιτητριών στην Αθήνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα – Πρόγραμμα «Αθηνά»

Το δικαίωμα πρόσβασης της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση.

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι προετοιμαζόμαστε για την υλοποίηση του δωρεάν προγράμματος για την στέγαση φοιτητριών «Αθηνά» για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, μετά από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Το πρόγραμμα αφορά σε φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη.

Στόχος του είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.

Πληροφορίες για τη διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και το έντυπο της αίτησης θα είναι διαθέσιμα από τα μέσα Ιουλίου στα τοπικά Κέντρα ΧΕΝ και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΧΕΝ Ελλάδος.

ΔΕΊΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ “ΑΘΗΝΑ”

Περισσότερα

Διάλογος με την επικαιρότητα

Οι άντρες αφέντες του σπιτιού αποφασίζουν για αυτήν χωρίς αυτήν …
Την απήγαγαν στη μέση του δρόμου και την κλείδωσαν στο υπόγειο του σπιτιού τους… Επειδή δεν ενέκριναν τη σχέση της … Έχουν κάθε δικαίωμα στη ζωή της, στην ελευθερία της, στα συναισθήματά της …
Η πατριαρχική ηθική έχει το δικό της Νόμο. Στον πατριαρχικό άγραφο Νόμο κάθε θηλυκό του σπιτιού είναι οικόσιτο res, ιδιοκτησία του πατέρα – αφέντη και του αδερφού και κάθε αρσενικού μέλους που φέρει την άτυπη εξουσία σε βάρος των γυναικών εντός και εκτός του σπιτιού.
Η οικογένεια είναι ένας κατεξοχήν πατριαρχικός θεσμός με έντονα στοιχεία κυριαρχίας των ανδρών πάνω στις γυναίκες, κυρίως, στις παραδοσιακές και κλειστές ομάδες, όπου οι έμφυλοι ρόλοι είναι περισσότερο «άκαμπτοι».
Οι σχέσεις εξουσίας αναπαράγονται μέσα από τον έλεγχο της συμπεριφοράς των γυναικών, των γυναικών «τους», αλλά και των γυναικών εκτός της οικογένειας με κάθε μέσο. Η βία αποτελεί μέσο της εξουσίας των πατριαρχικών σχέσεων για τον έλεγχο της ζωής και των σωμάτων των γυναικών.
Η πατριαρχία εκκινείται από την βαθιά ριζωμένη αντίληψη της ιεραρχίας ανάμεσα στα φύλα της εξουσίας του άντρα και της «ιδιοποίησης» της γυναίκας από το σύζυγο ή τον πατέρα – αφέντη.
Η πατριαρχία τροφοδοτεί ποικίλες μορφές βίας και ανισότητας, σε κάθε επίπεδο ατομικά και θεσμικά.
Για αυτό, για να ξεριζωθεί, χρειάζεται να παλέψουμε για:
• Την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, κοριτσιών και αγοριών, γυναικών και ανδρών,
• Την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών,
• Τη συλλογική δράση ενάντια στο σεξισμό και στην πατριαρχία.
Για να μην υπάρξουν άλλοι «εγκλεισμοί», για να ορίζει κάθε γυναίκα το σώμα της και τη ζωή της, για να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για την ίδια, για να είναι ελεύθερη να εκφράζει τα συναισθήματά της, χωρίς να φοβάται, χωρίς να απειλείται, χωρίς να κινδυνεύει.
Για το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, για τις γυναίκες και τα κορίτσια, για όλες και όλους.

Περισσότερα