Επετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΧΕΝ στην Ελλάδα

Επετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΧΕΝ στην Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επετειακή εκδήλωση για τα 100 Χρόνια της ΧΕΝ στην Ελλάδα

 

Η ΧΕΝ Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του πρώτου ιστορικού Σωματείου ΧΕΝ στην Αθήνα από νεαρές Μικρασιάτισσες, διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στο Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά» στην Ηλιούπολη.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις χιλιάδες γυναίκες της οργάνωσης που συνέβαλλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην επίτευξη του οράματος της για έναν κόσμο συμπερίληψης, ασφάλειας, ισότητας, αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.

Στη διάρκειά της παρουσιάστηκαν σημαντικές στιγμές και δράσεις της εκατοντάχρονης πορείας της ΧΕΝ αλλά και το έργο της σήμερα, σε μια εποχή μετάβασης, συνεχιζόμενων προκλήσεων και έμφυλων ανισοτήτων, με θεμέλιο την ιστορία και τις αξίες της.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αττικής, κος Γ.Πατούλης, και ο Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, κος Χουρδάκης ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Αιγάλεω κ.Λ.Σκλαβούνος και η Δημ.Σύμβουλος Ν.Βελλιανίτη.

Για την εμπειρία τους με τη ΧΕΝ μίλησαν γυναίκες από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης της δημοσιογραφίας, του επιχειρείν, εκπρόσωποι φορέων, γυναικείων/ φεμινιστικών οργανώσεων, πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η απονομή επετειακού μεταλλίου στην Πρόεδρο της ΧΕΝ Ελλάδος, κ.Όλγα Γκίνη, από την Πρόεδρο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, κ.Σόφη Μπέλμπα, που κυκλοφόρησε με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση του Σώματος.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση αρχειακού υλικού, ενός μικρού μόνο μέρους από τα τουλάχιστον 50000 τεκμήρια του Αρχείου της ΧΕΝ, που βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης.

Ήταν μια βραδιά μνήμης, συγκίνησης και ελπίδας με τις γυναίκες της ΧΕΝ ενωμένες να δηλώνουν παρούσες στην έναρξη της διαδρομής των επόμενων 100 χρόνων!