Συμμετοχή σε Στρογγυλή Τράπεζα για την Ενδοοικογενειακή Βία

Συμμετοχή σε Στρογγυλή Τράπεζα για την Ενδοοικογενειακή Βία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χ.Ε.Ν. Ελλάδος: Συμμετοχή σε Στρογγυλή Τράπεζα για την Ενδοοικογενειακή Βία.

Στις 8 Μαρτίου 2024, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η Χ.Ε.Ν. Ελλάδος συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διοργανώθηκε από τον Υπουργό, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 17 ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης θυμάτων βίας, καθώς και γυναίκες Αξιωματικοί από νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον εντοπισμό και την καταγραφή προβλημάτων και παραλείψεων στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από την αστυνομία, την έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών σε θέματα έμφυλης βίας και τη βελτίωση του τρόπου ανταπόκρισης και διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Η κα. Όλγα Γκίνη, Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος και μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της Παγκόσμιας ΧΕΝ, μίλησε με σαφήνεια για την ανάγκη αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, με έμφαση σε τρία καίρια σημεία:

  1. Στην αλλαγή κουλτούρας στα σώματα ασφαλείας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη καλλιέργειας μίας κουλτούρας ευαισθητοποίησης και σεβασμού προς τις γυναίκες θύματα βίας στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας, απαλλαγμένης από προκαταλήψεις και στερεότυπα.
  2. Στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των αστυνομικών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δια βίου εκπαίδευσης τους σε θέματα έμφυλης βίας. Η σε βάθος γνώση του φαινομένου, σε συνδυασμό με την εξοικείωση με τα κατάλληλα εργαλεία, θα εξοπλίσει κατάλληλα τους αστυνομικούς, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
  3. Στην καλλιέργεια της ικανότητας ενσυναίσθησης στους αστυνομικούς, που έρχονται σε πρώτη επαφή με τα θύματα. Η αναγνώριση του τραύματος των γυναικών, που έχουν υποστεί βία, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αποτελεσματική υποστήριξη των θυμάτων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρότεινε τη δημιουργία ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή ΜΚΟ και αστυνομικών, με στόχο την άμεση βελτίωση της ανταπόκρισης στα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας. Επιπλέον, ανακοίνωσε την επέκταση των Τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και την επέκταση της εφαρμογής του panic button για όλα τα θύματα.

Η Χ.Ε.Ν. Ελλάδος θα στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς πάντοτε υπήρξε υπέρμαχος της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, με στόχο τόσο την πρόληψη όσο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.