Μήνας: Νοέμβριος 2024

Hemithea got your back

“Got Your Back” campaign – Hemithea

To brand Hemithea στηρίζει κάθε γυναίκα σε κάθε αγώνα της!
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δημιούργησε τη διαδικτυακή καμπάνια “Got Your Back”. Τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων “Got Your Back” που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό θα διατεθούν στην ενίσχυση του έργου της ΧΕΝ Ελλάδος για τη δημιουργία δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα έμφυλης βίας.

 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ  

HEMITHEA
Περισσότερα
Έμφυλη Κυβερνοβία

Έμφυλη Κυβερνοβία

Η ομάδα εθελοντριών της ΧΕΝ Ελλάδος, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας του Δ. Κορυδαλλού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, σας προσκαλεί την Τετάρτη 27/11 στις 18.00 στο διαδικτυακό βιωματικό εργαστήρι με τίτλο:

 

ΈΜΦΥΛΗ ΚΥΒΕΡΝΟΒΙΑ

 

Η έμφυλη κυβερνοβία είναι φαινόμενο παγκόσμιο και διατρέχει όλες τις κουλτούρες,  καθώς το διαδίκτυο φιλοξενεί νέες, μοναδικές μορφές βίας.

 

Ποιες είναι οι μορφές της έμφυλης διαδικτυακής βίας;  Πόσο μας αφορούν; Ποιες οι επιπτώσεις της διαδικτυακής βίας στην πραγματική ζωή των γυναικών; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Που μπορούμε να απευθυνθούμε; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

 

Προβληματισμοί και απαντήσεις.

Γιατί η βία μας αφορά όλες/ους.

 

Τετάρτη 27/11 στις 18.00

 

Σύνδεσμος εκδήλωσης:

 

https://municipalityofkorydallos.my.webex.com/meet/webex

Περισσότερα
LOGO1

Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΩΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ

 

Η ΧΕΝ Ελλάδος, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ανακοινώνει την έναρξη διετούς εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο τη συλλογή υπογραφών για να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των γυναικοκτονιών με τίτλο «Γυναικοκτονία Είναι» προγραμματίζονται εκδηλώσεις από τη ΧΕΝ Ελλάδος και τα 20 τοπικά της κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο θάνατός μιας γυναίκας, όταν συνδέεται με τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, τις διακρίσεις σε βάρος τους, τις ανισότητες, τα στερεότυπα φύλου, τις προκαταλήψεις, τις πατριαρχικές αντιλήψεις είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό έγκλημα. Η δολοφονία της, είναι γυναικοκτονία γιατί το κίνητρο του δράστη, η αιτία, έχει έμφυλη διάσταση.

 

Καλούμε την Πολιτεία να αναγνωρίσει τη γυναικοκτονία, την πιο ακραία μορφή βίας και εκδήλωσης μίσους κατά των γυναικών, ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα, διακριτό από την ανθρωποκτονία.

Απαιτούμε μία θεσμική αλλαγή που θα ενισχύσει την πρόληψη, θα διασφαλίσει την απονομή δικαιοσύνης, χωρίς την αναγνώριση των ελαφρυντικών, που μετατρέπουν τη γυναικοκτονία σε έγκλημα «πάθους» ή «τιμής» και θα εξασφαλίσει την προστασία και στήριξη των οικογενειών των θυμάτων (παιδιά, γονείς, αδέλφια).

Σας καλούμε όλες και όλους να πάρετε θέση ενάντια στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, τη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ.

Υπογράψτε το ψήφισμα:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/boule_ton_ellenon_anagnorise_tes_gunaikoktonias_os_autoteles_poiniko_adikema/?cRRlhub&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1738728-anagnorise_tes_gunaikoktonias_os_autoteles_poiniko_adikema&utm_term=cRRlhub%2Bel

 

 

 

Περισσότερα
Γυναικοκτονίες

Διάλογος με την επικαιρότητα

Μετράμε γυναικοκτονίες

 

Δώρα και Γαρυφαλλιά τα ονόματά σας έγιναν γνωστά για τους λάθος λόγους …

 

Δώρα και Γαρυφαλλιά, δολοφονηθήκατε, επειδή τολμήσατε να φύγετε μακριά τους.

Επειδή τολμήσατε να θέλετε εσείς να αποφασίζετε για τη δική σας τη ζωή.

 

Δώρα και Γαρυφαλλιά, δεν σας σκότωσαν επειδή σας … «αγαπούσαν» … δεν ήταν «εγκλήματα πάθους» ….

Σας δολοφόνησαν, επειδή σας θεώρησαν ιδιοκτησία τους και εξουσία τους.

Σας δολοφόνησαν, επειδή εσείς τολμήσατε να αμφισβητήσετε αυτή την εξουσία τους επάνω σας και να ονειρευτείτε τη ζωή σας μακριά από τους κακοποιητές σας.

 

Δώρα και Γαρυφαλλιά, κακοποιηθήκατε και δολοφονηθήκατε, επειδή είστε γυναίκες, σε μια ανδροκεντρική, πατριαρχική κοινωνία, μεγάλο μέρος της οποίας εξακολουθεί να θεωρεί ακόμα τις γυναίκες αντικείμενα και ιδιοκτησία των ανδρών…

 

Δώρα, Γαρυφαλλιά,

Στη μνήμη σας

Στη μνήμη όλων των θυμάτων γυναικοκτονίας,

Υψώνουμε τη φωνή μας και ζητάμε εδώ και τώρα:

 

  • Να αναγνωρισθεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα, επειδή μόνον έτσι θα αναδειχθεί το αίτιο που την «γεννά», που είναι οι άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην κοινωνία.

 

  • Να μπουν οι βάσεις μιας κουλτούρας ισότητας γυναικών και ανδρών, με εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας, ιδιαίτερα των νέων, για να μην αναπαράγεται, πλέον, η βία σε βάρος των γυναικών, που στηρίζεται στις πατριαρχικές αντιλήψεις και συμπεριφορές και στα έμφυλα στερεότυπα.

 

Δώρα, Γαρυφαλλιά, σας το οφείλουμε, να αγωνιστούμε όλες και όλοι μαζί …

Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα των γυναικοκτονιών …

Μήπως και σταματήσουν, επιτέλους, να αιμορραγούν τα χρόνια που έρχονται.

Περισσότερα
Φοιτήτρια Ιράν

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Σύμβολο, τρελή, ή ελεύθερη; Μήπως μια ακόμα προδιαγεγραμμένη γυναικοκτονία;

 

Την αποκαλούν η «φοιτήτρια με τα εσώρουχα».

Το πρόσωπό της απόμακρο στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρω του κόσμου.

Το περπάτημά της, ανάμεσα στις άλλες γυναίκες με τα μαύρα ρούχα- φυλακή του σώματός τους, επικίνδυνα τολμηρό.

Της ζωής της οι εικόνες σχηματίζουν ένα παζλ … Μητέρα, διαζευγμένη, φοιτήτρια …

Τι στην πραγματικότητα γνωρίζουμε για αυτήν; Ποιο είναι το όνομά της; Πού την έχουν τώρα; Είναι ζωντανή ή νεκρή; Ή από τα βασανιστήρια και τα ψυχοφάρμακα νεκροζώντανη; Μια ακόμα προδιαγεγραμμένη γυναικοκτονία;

Τι στην πραγματικότητα γνωρίζουμε για αυτήν; Είναι αυτή που τόλμησε να αντισταθεί σε ένα βίαιο πατριαρχικό καθεστώς με συνέπειες … δυσμενείς για τη δική της ζωή… γενναίες για την ελευθερία των άλλων. Των άλλων γυναικών. Αυτών που δεν τολμούν να εκφραστούν, να μιλήσουν και να ακουστούν.

Είναι αυτή που μετέτρεψε το σώμα της, το δικό της σώμα, που της απαγορεύουν να το ελέγχει, να το διαχειρίζεται, όπως εκείνη επιθυμεί, να το αγαπάει και να το οικειοποιείται για εκείνη την ίδια, σε σύμβολο ελευθερίας για όλες τις γυναίκες  του κόσμου.

Και η εικόνα του σώματός της, του δικού της σώματος, πέταξε πάνω από όλο το Ιράν και έφυγε και πέρα από αυτό και πήγε σε όλη τη γη.

Και έγινε το δικό μας σώμα, η δική μας φωνή για ελευθερία και για αυτοδιάθεση, μέσα σε μια κοινωνία, λιγότερο ή περισσότερο πατριαρχικά δομημένη.

Με σεβασμό στεκόμαστε μπροστά της.

Και δίνουμε μια υπόσχεση:  να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί της, για να σταματήσουν οι βιαιότητες στις γυναίκες του Ιράν.

Για να εξαλειφθεί κάθε μορφή βίας, που ασκείται πάνω σε κάθε γυναίκα και με κάθε τρόπο, όπου γης …

Περισσότερα