Δελτίο Τύπου
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025 το απόγευμα ο Βρετανός πρέσβης και η πρέσβειρα της Αυστραλίας δέχθηκαν στην κατοικία του πρέσβη εκπροσώπους θεσμικών φορέων, των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καθώς και οργανώσεων της κοινωνίας των ενεργών πολιτών που δραστηριοποιούνται με δράσεις συνηγορίας για την εξάλειψη της έμφυλης , ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικκτονιών.
Η Χ.Ε.Ν. Ελλάδος συμμετείχε στην συνάντηση καθώς είχαν λάβει ονομαστική πρόσκληση η Πρόεδρος Χαϊδεμενάκου Σταυρούλα και τα δύο στελέχη του νομικού τμηματος της οργάνωσης που εργάζονται στα θέματα συνηγορίας Όλγα Γκίνη (τ. πρόεδρος ΧΕΝΕ και μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της Παγκόσμιας ΧΕΝ ) και Παναγιώτα Τσώνη (δικηγόρος, επιστημονικό επαγγελματικό στέλεχος ΧΕΝΕ).
Ο Βρετανός πρέσβης στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη γόνιμης συνεργασίας των φορέων της πολιτείας και των πολιτών, ώστε να περιοριστούν τα νοσηρά φαινόμενα έμφυλης βίας και να δημιουργηθούν υποστηρικτικές δομές για τα θύματά τους. Εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση των φαινομένων αυτών τα τελευταία χρόνια συνδέοντας την και με το γεγονός της επίσκεψης εκατομμυρίων Βρετανών τουριστών στην χώρα μας, μόνο τον προηγούμενο χρόνο ανέφερε ότι ήλθαν στην Ελλάδα 5.000.000 Βρετανοί, η ασφάλεια των οποίων είναι στα κύρια μελήματά του.
Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και η πρέσβειρα της Αυστραλίας για την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια από όλους ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψή τους. Η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος καθώς και η κα Τσώνη είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία τόσο με τους δύο πρέσβεις, τους οποίους ενημέρωσαν για την διετή εκστρατεία της οργάνωσης και το ψήφισμά της στο Avaaz προκειμένου να αναγνωριστεί θεσμικά η γυναικοκτονία ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα, όσο και με τους εκπροσώπους των υπουργείων και των κοινωνικών φορέων.
Διάλογος με την επικαιρότητα
Με αφορμή το βιασμό της δεκαεξάχρονης
Είναι βιασμός, όταν πρόκειται για ανήλικο άτομο που, μάλιστα, δεν μπορεί να συναινέσει, επειδή βρίσκεται σε κατάσταση μέθης.
Είναι βιασμός, ακόμα κι όταν υπάρχει προηγούμενη γνωριμία, εφόσον δεν υπάρχει ρητή συναίνεση.
Είναι βιασμός, ακόμα κι όταν το θύμα κάνει παρέα με το/τους δράστη/δράστες, εφόσον δεν υπάρχει ρητή συναίνεση.
Είναι βιασμός, ακόμα κι όταν το θύμα γνώριζε μέσω διαδικτύου τους δράστες, εφόσον δεν υπάρχει ρητή συναίνεση.
Είναι βιασμός, ανεξάρτητα από το τι φορούσε το θύμα, εφόσον δεν υπάρχει ρητή συναίνεση.
Είναι βιασμός, ανεξάρτητα από την ώρα που «κυκλοφορούσε» το θύμα, εφόσον δεν υπάρχει ρητή συναίνεση.
Είναι βιασμός, όταν δεν παρέχεται ρητά η συναίνεση για σεξουαλική πράξη.
Ανεξάρτητα από την εκδίκαση της υπόθεσης της δεκαεξάχρονης στην Πάτρα, μετά από την καταγγελία των γονέων της, θα είχε ενδιαφέρον να συζητηθεί η γενικότερη στάση που τηρείται έναντι του εγκλήματος του βιασμού, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η στάση αυτή να εμφορείται από σεξιστικές, έμφυλες προκαταλήψεις. Προκαταλήψεις που ενοχοποιούν το θύμα, φορτώνοντας το με την «ευθύνη» της πρόκλησης της πράξης του βιασμού εις βάρος του. Μια επικίνδυνη στάση και αντίληψη, που έρχεται να υπενθυμίσει, για ακόμα μια φορά, πως ο βιασμός είναι το μόνο έγκλημα, για το οποίο το θύμα, συχνά, θεωρείται ένοχο, ή τουλάχιστον, «συνένοχο» και «ύποπτο» για αυτό που του έχει συμβεί. Σε μια κοινωνία που φλερτάρει με την κουλτούρα του βιασμού, αποδίδεται μικρή ή /και μηδαμινή σημασία στην έννοια της συναίνεσης. Ωστόσο, η συναίνεση, για τις γυναικείες/φεμινιστικές οργανώσεις και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο και συνιστά τη βάση της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης του κάθε ατόμου. Αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αποδεκτή σεξουαλική πράξη μεταξύ ενηλίκων ατόμων και στη μη αποδεκτή, δηλαδή τον βιασμό. Η συναίνεση παρέχεται με την ξεκάθαρη και ρητή κατάφαση, «Ναι», για σεξουαλική επαφή. Η «καταμέτρηση» της μικρότερης, ή μεγαλύτερης αντίστασης των θυμάτων στην άσκηση βίας, ή απειλής δεν σημαίνει αποδοχή, ή μη αποδοχή της σεξουαλικής πράξης, σημαίνει προσβολή της προσωπικότητας του ατόμου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναίκα δεν προβάλλει αντίσταση, φοβούμενη για την ζωή της ή βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης ή άλλων ουσιών.
Επομένως:
Είναι Βιασμός! Οποιαδήποτε μη συναινετική πράξη σεξουαλικού χαρακτήρα, πράξη βίας και ελέγχου, που βασίζεται στο φύλο, στη σεξουαλική αντικειμενοποίηση της γυναίκας και συχνά οδηγεί, λόγω της στερεοτυπικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου εγκλήματος, σε δευτερογενή θυματοποίησή της (Victim blaming) από τον Τύπο, τα Δικαστήρια, τα social … την κοινωνία … μια κοινωνία που μπορεί να φλερτάρει επικίνδυνα με την πατριαρχική και σεξιστική κουλτούρα…
Δελτίο Τύπου
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ
Την Τέταρτη 5/2/25 η Ιταλική Πρεσβεία πραγματοποίησε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του «red bench». Πρόκειται για ένα κόκκινο παγκάκι σύμβολο, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και της ύψιστης μορφής της, της γυναικοκτονίας, το οποίο τοποθετήθηκε στον κήπο της πρεσβείας. Η Χ.Ε.Ν. Ελλάδος είχε προσκληθεί στην εκδήλωση μέσω της προέδρου της, Χαϊδεμενάκου Σταυρούλας.
Ο Ιταλός πρέσβης Mr. Paolo Cuculi και η σύζυγός του Mrs. Oriana Mannaioli Cuculi σε κατ ‘ ιδίαν συνομιλία μαζί της, μετά τα αποκαλυπτήρια, την ευχαρίστησαν και τόνισαν την σημασία της παρουσίας της Οργάνωσης στην εκδήλωση. Η Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ιταλό πρέσβη για την διετή πανελλήνια εκστρατεία της ΧΕΝ κατά των γυναικοκτονιών με τίτλο «Γυναικοκτονία Είναι» ενώ στην συνέχεια είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Πρέσβη της Βραζιλίας.
Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κας Σοφίας Ζαχαράκη με αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει η Ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό των σχετικών φαινομένων καθώς και στα μέτρα για την προστασία των θυμάτων.