Η ΧΕΝ στην Ελλάδα

 

«…δεν είχε κοπάσει ο φοβερός ανεμοστρόβιλος που ξερρίζωσε τις Μικρασιάτιδες και τες σκόρπισε επάνω στις φιλόξενες ακτές της Μητέρας Ελλάδος, και πέντε δέκα προσφυγοπούλες μέλη της Χριστιανικής Ενώσεως Νεανίδων Σμύρνης της YWCA μέσα στη μαύρη απελπισία εσκέφθησαν να στήσουν εδώ στας Αθήνας μια Χριστιανική Ένωση Νεανίδων για να έχουν κέντρον να μπορούν να συναντώνται, να παίρνουν θάρρος και παρηγοριά η μια από την άλλη, να βρίσκουν τις παλιές φίλες των και ν’ αποκτούν νέες κι έτσι σιγά ν’ αρχίσει και εδώ η ευεργετική δράσις της Χριστιανικής Ενώσεως Νεανίδων που τόσο αποτελεσματικά εργάζεται σ’ όλες τις πολιτισμένες χώρες δια την ηθικήν, πνευματικήν και σωματικήν διάπλασιν του γυναικείου κόσμου.»
Από την πρώτη λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου ΧΕΝ Αθηνών 1923 – 24

 

Η ΧΕΝ στην Ελλάδα δημιουργήθηκε σε μια περίοδο κρίσης για την χώρα από μια μικρή ομάδα γυναικών που ένωσαν τις δυνάμεις, τις ικανότητες και το θάρρος τους, καταρχάς για να στηρίξουν η μια την άλλη και κατόπιν, για να προσφέρουν υπηρεσίες και σε άλλες γυναίκες που τις είχαν ανάγκη. Με θεμέλιο της δράσης τους τις πανανθρώπινες αξίες του Χριστιανισμού και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αφουγκράστηκαν τις ανάγκες και δημιούργησαν προγράμματα και υπηρεσίες από γυναίκες για τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια.

Στόχευαν στην πνευματική, ψυχική και σωματική ανάπτυξη της γυναίκας με προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας σε εποχές που η γυναίκα και ιδιαίτερα η νέα γυναίκα, εξαιτίας του φύλου της, στερούνταν ευκαιριών.

Σε κάθε εποχή οι εθελόντριες και τα επαγγελματικά στελέχη της ΧΕΝ συνεργάστηκαν με πίστη στην αξία και τα δικαιώματα των γυναικών. Φρόντισαν, ώστε οι επόμενες γενιές στελεχών να έχουν τους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους) για να συνεχίσουν το έργο της οργάνωσης προς όφελος όλων των γυναικών.

Στα σχεδόν 100 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης στην Ελλάδα χιλιάδες γυναίκες προσέφεραν εθελοντικά το χρόνο, τις γνώσεις και τις ικανότητες τους, είχαν ευκαιρίες εκπαίδευσης σε θέματα διοίκησης και προγραμματισμού, αλλά πάνω από όλα είχαν τη δυνατότητα να έχουν δημόσιο λόγο, να ηγηθούν, να λάβουν αποφάσεις.

Οι Εθελόντριες της ΧΕΝ στην Ελλάδα σήμερα

Στη διάρκεια των ετών η ΧΕΝ ανέπτυξε οργανωμένη δράση σε πολλά σημεία της Ελλάδας μέσα στους ασφαλείς χώρους των Τοπικών Κέντρων ΧΕΝ. Με γνώμονα τις προτεραιότητές τους σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, το δυναμικό της ΧΕΝ σχεδίασε και υλοποίησε προγράμματα που ανταποκρίνονταν στις τοπικές ανάγκες.

ΑΤΤΙΚΗ:
Αθήνα, Γλυφάδα, Κηφισιά, Ν. Σμύρνη, Ν. Φάληρο, Παιανία, Παπάγου, Π. Φάληρο, Πειραιάς
ΣΤΕΡΕΑ: Θήβα, Θεσσαλία, Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα
ΗΠΕΙΡΟΣ: Ιωάννινα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Θεσσαλονίκη, Κεντρική, Πανόραμα, Χαριλάου
ΘΡΑΚΗ: Κομοτηνή
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Ρόδος
ΚΡΗΤΗ: Ρέθυμνο
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: Ζάκυνθος, Κέρκυρα

Οι αξίες και οι αρχές που καθοδηγούν το έργο των στελεχών της Οργάνωσης είναι:

• Η ενδυνάμωση των γυναικών, των νέων γυναικών και των κοριτσιών.
• Η προώθηση των αρχών που απορρέουν από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αρχή της συμμετοχής, της μη διάκρισης και της λογοδοσίας.
• Η διαμόρφωση ενός μοντέλου διαγενεακής, συμμετοχικής ηγεσίας.
• Η προώθηση του εθελοντισμού και των συνεργασιών που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.
• Η λειτουργία με ακεραιότητα και η διασφάλιση της χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

Το εθελοντικό δυναμικό της Οργάνωσης εκπαιδεύεται, ώστε:

• να αναπτύξει ικανότητες και δεξιότητες και να αναλάβει θέσεις ευθύνης εντός και εκτός της Οργάνωσης,
• να προασπίζεται και να προωθεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα όσα αφορούν στη γυναίκα και το παιδί κορίτσι
• συμβάλει με την παρουσία και τη δράση του στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

Τα εθελοντικά στελέχη της ΧΕΝ σε συνεργασία με το επαγγελματικό προσωπικό της:

εργάζονται με συνέπεια για την ενδυνάμωση των γυναικών, των νέων γυναικών και των κοριτσιών. Με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως ομιλίες και εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, δρώμενα, προβολές ταινιών, ενημερωτικά δελτία, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και εργαστήρια στρέφουν την προσοχή της κοινότητάς τους στην ανάγκη περιφρούρησης των γυναικείων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινητοποίησης για μια κοινωνία συνοχής και ευημερίας.
αναδεικνύουν θέματα σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες, όπως η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και των κοριτσιών, η ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματα τους και η θωράκισή τους απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας, η έμφυλη βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών, το βιώσιμο περιβάλλον, κλπ.
υλοποιούν προγράμματα και παρέχουν υπηρεσίες ως απάντηση στις ανάγκες της κοινότητας μέσα στην οποία ζουν. Εδώ περιλαμβάνονται τα παιδικά προγράμματα, τα προγράμματα στήριξης της οικογένειας, όπως σεμινάρια για τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, τα προγράμματα επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, τα προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας και εξοικείωσης με την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό σε αλλοδαπές γυναίκες και παιδιά, οι υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής, νομικής πληροφόρησης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, κλπ.
συνεργάζονται με δημόσιους και κοινωνικούς φορείς, δημοτικές αρχές, καθώς και οργανώσεις αλληλεγγύης με στόχο να σταθούν αρωγοί στις ομάδες πληθυσμού που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως οι γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες, οι γυναίκες που είναι έγκλειστες σε σωφρονιστικά καταστήματα, οι γυναίκες και τα παιδιά σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες, κλπ. Πολλά τοπικά κέντρα συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για Κοινωνικά Παντοπωλεία, σχολεία, φορείς και οργανώσεις αλληλεγγύης, συλλόγους, ιδρύματα, ξενώνες και σωφρονιστικά καταστήματα, κατανοώντας πως κάθε μικρή πράξη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή ενός ανθρώπου.
δημιουργούν ευκαιρίες δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου με τμήματα εκμάθησης γλωσσών και Η/Υ, πλεξίματος και κοπτικής – ραπτικής, δανειστικές βιβλιοθήκες, ομάδες ψυχολογίας, μαθήματα ιστορίας τέχνης, μουσικής, θεάτρου, φιλοσοφίας και εικαστικών τεχνών, καθώς και εργαστήρια ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας και κατασκευής χειροτεχνημάτων.