Μήνας: Νοέμβριος 2019

ΝΑΙ στην πρόταση της ΧΕΝ Ελλάδος για υιοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία» από το κίνημα της Παγκόσμιας ΧΕΝ

Από τις 17 έως τις 22 Νοεμβρίου 2019 η ΧΕΝ Ελλάδος συμμετείχε στο 29ο Συμβούλιο της Παγκόσμιας ΧΕΝ στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής, με θέμα «Οι νέες γυναίκες μετασχηματίζουν τις δομές ισχύος για την ισότητα των φύλων».

Εκπρόσωποι από 80 εθνικές ΧΕΝ, παρατηρητές και συνεργάτες, που στο σύνολό τους ήταν πάνω από 500 συμμετέχοντες, σχεδίασαν από κοινού το μέλλον της Οργάνωσης παγκόσμια και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του τολμηρού συλλογικού στόχου έως το 2035 για έναν κόσμο συμπερίληψης, έναν κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης και ισότητας, όπου οι νέες γυναίκες ηγούνται των θετικών αλλαγών.

Η αντιπροσωπεία της ΧΕΝ Ελλάδος κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για την υιοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία» από το κίνημα της Παγκόσμιας ΧΕΝ, η οποία θα συμβάλλει στην ορατότητα του φαινομένου, θα σηματοδοτήσει την ανάληψη δράσεων και την άσκηση πίεσης προς τις εθνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς θεσμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου των δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους.

Μετά την αρχική υποστήριξη από τις ΧΕΝ Ελβετίας, Γρενάδας, Βολιβίας, Αλβανίας, Αρμενίας, Μ. Βρετανίας, Μαλάουι, Πολωνίας και Πουέρτο Ρίκο, η ολομέλεια του Παγκοσμίου Συμβουλίου υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα με 194 ψήφους.

Η γυναικοκτονία (femicide) περιλαμβάνει:

  • τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο ή σεξουαλικής επίθεσης,
  • τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,
  • τα «εγκλήματα για λόγους τιμής»,
  • τη δολοφονία βρεφών και κοριτσιών λόγω προίκας,
  • τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων ή δράσης συμμοριών,
  • την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Σε πολλές περιπτώσεις η γυναικοκτονία είναι ανεκτή ή και δικαιολογείται, λόγω των έμφυλων στερεοτύπων που είναι εμφανή σε όλες τις χώρες, τις κουλτούρες και τις κοινωνικές τάξεις.

Η κατάθεση του ψηφίσματος έρχεται σε συνέχεια του αγώνα που καταβάλλει η ΧΕΝ Ελλάδος, σε συνεργασία με τα 23 τοπικά της Κέντρα σε όλη τη χώρα, με καμπάνιες και δράσεις συνηγορίας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας (συγκέντρωση υπογραφών και ευαισθητοποίηση πολιτών για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, υλοποίηση διετούς πανελλήνιου προγράμματος «Άν_να: η βία κατά των γυναικών στο χώρο και το χρόνο»).

* Η παρουσίαση του ψηφίσματος έγινε από την κα Φραντζέσκα Αλτεζίνι,  μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΧΕΝ Ελλάδος.

 

YES to the motion of the YWCA of Greece to adopt the term “femicide” by the World Y movement

The YWCA of Greece participated at the 29th World Council held from November 17th-22nd in Johannesburg, South Africa, with the theme “Young Women Transforming Power Structures for Gender Equality.”

Representatives from 80 countries, observes and special guests counting more than 500 participants, co-planned the future of the movement globally and the road map towards the realization of our 2035 goal: a world of inclusiveness, justice and gender equality where young women lead change.

The YWCA of Greece proposed a motion for the adoption of the term “femicide” by the World Y movement when referring to murders of women, because of their gender. It is our conviction that the official use of the term will actively and directly contribute to the sensitization and pressure towards national governments and institutions so that this issue is addressed.

The YWCA-YMCA of Switzerland seconded the motion and it was supported by the YWCAs of Grenada, Bolivia, Albania, Armenia, Great Britain, Malawi, Poland and Puerto Rico. The motion was adopted by the Council with 194 majority votes.

Femicide includes:

  • the murder of women as a result of violence inflicted by a sexual partner or due to sexual assault
  • the torture and murder of women due to misogyny
  • murders in the name of “honour”
  • dowry-related murders of women & girls
  • the targeted murder of women & girls in conflict situations
  • trafficking of women and girls

In many cases femicide is tolerated and excused due to gender stereotypes, found in all countries, cultures and social classes.

The proposition of the statement came as a continuation to the work of the YWCA of Greece and its 23 local centers of the campaigns and advocacy work on the elimination of violence against women (i.e. advocacy for the ratification of the Istanbul Convention by creating a petition, launch of the two-year program “An_na – violence against women in space and time”)

 

 

 

Περισσότερα

Η συμμετοχή της ΧΕΝ Ελλάδος στη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων

Την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019 η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος, κα Όλγα Γκίνη, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση σχετικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Κατά την παρέμβασή της η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και τόνισε ότι ο αγώνας θα πρέπει να συνεχισθεί σε κάθε επίπεδο, καθώς η Ελλάδα έρχεται τελευταία στα θέματα ισότητας.

Υπενθύμισε ότι η ΧΕΝ Ελλάδος ήταν από τις γυναικείες οργανώσεις που άσκησαν πίεση για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε δύο επίπεδα αφενός με τη συμμετοχή της στη συλλογική προσπάθεια των οργανώσεων για την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων αφετέρου στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό υλικό της ΧΕΝ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών – ανδρών και γυναικών, το οποίο διαχειρίστηκαν τα 23 τοπικά της Κέντρα με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση περισσότερων από 15000 χιλιάδων υπογραφών.

Χαρακτήρισε τη Σύμβαση ως ένα σημαντικό πρότυπο νομοθετικό εργαλείο, με πολλά καινοτόμα στοιχεία και τόνισε ότι όσο σημαντική ήταν η επικύρωσή της το ίδιο σημαντική είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής της.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

  1. Στη ανάγκη κατάλληλης στελέχωσης του μηχανισμού παρακολούθησης για την εφαρμογή της Σύμβασης, τονίζοντας ότι θα πρέπει ιδανικά να συμμετέχουν εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στα γυναικεία θέματα, αλλά και οι γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες έχουν τεχνογνωσία και μπορούν να εισφέρουν με τις προτάσεις τους.
  2. Στην αναγκαιότητα σχεδιασμού πολιτικών πρόληψης στην εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους με τη συνεργασία των γυναικείων οργανώσεων, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και των συλλόγων διδασκόντων ώστε να εξαλειφθούν τα έμφυλα στερεότυπα και να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων. Η ίδια η σύμβαση άλλωστε αναδεικνύει την ανάγκη εκπαίδευσης της νεολαίας στο θέμα της ισότητας των φύλων.
  3. Στην ανάγκη ενίσχυσης των διαδικασιών εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης των αστυνομικών οργάνων και των δικαστικών λειτουργών, καθώς τα αστυνομικά όργανα είναι εκείνα που έρχονται σε πρώτη και άμεση επαφή με τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και οι δικαστικοί λειτουργοί είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη τους, όταν κατηγορούνται γυναίκες, εάν αυτές υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή ενήργησαν υπό το καθεστώς νόμιμης άμυνας, όπως αυτό περιγράφεται στον Ποινικό Κώδικα.
  4. Στην ανάγκη δημιουργίας νέων υπηρεσιών και προγραμμάτων στήριξης για την εργασία και κοινωνική ένταξη των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καταστάσεις βίας.

Η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος έκλεισε την παρέμβασή της με τη δέσμευση ότι η ΧΕΝ, ως μια από τις παλαιότερες γυναικείες, εθελοντικές, οργανώσεις στην Ελλάδα και παγκόσμια, που έχει σαν Καταστατικής της αρχή και όραμα ένα κόσμο συμπερίληψης, όπου η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η υγεία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η ισότητα προωθούνται και υποστηρίζονται από τη γυναικεία ηγεσία, θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Στη δευτερολογία της, επεσήμανε ότι πολλές γυναίκες ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και το νομικό πλαίσιο που τις καλύπτει σε περιπτώσεις βίας και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ξεκινήσουν την ενημέρωση αυτή από το δικό τους μικρό περίγυρο.


Πατήστε  ΕΔΩ  για να παρακολουθήσετε τη Συνεδρίαση

Περισσότερα