Διάλογος με την Επικαιρότητα

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Ένα νέο κορίτσι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη περιπλανιέται και παρατηρεί. Η Αν_να, ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος ταξιδεύει σ’ έναν ακαθόριστο χώρο – χρόνο και μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με αφετηρία το Αν και προορισμό το Να βρίσκεται σ’ έναν διάλογο με την επικαιρότητα θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά επηρεάζουν την κάθε γυναίκα.

Γιατί η Αν_να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον


Επιθετικός Σεξισμός

Περί δημόσιας διαπόμπευσης σε βάρος γυναίκας

Για ακόμα μια φορά, με αφορμή τη δημοσίευση βίντεο με προσωπικά δεδομένα γυναίκας -εν αγνοία της- διαπιστώνεται η ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα και επεκτασιμότητα του σεξισμού, σε βάρος ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν «εύκολα» (κατά την άποψη των σεξιστών) να εξευτελισθούν και να λοιδορηθούν.

Τα «εύκολα θηράματα» συνήθως ανήκουν σε κατηγορίες «αμφισβητήσιμης ηθικής», που μπορεί ο οποιοσδήποτε να δικάσει και να καταδικάσει, όντας σε θέση «αμέμπτου ηθικής» δημόσιου κατήγορου. Οι γυναίκες που δεν θεωρούνται «ηθικές» (ή / και τους άνδρες που δεν συνάδουν με τα πατριαρχικά στερεότυπα) είναι δακτυλοδεικτούμενες και ευάλωτες στην προσπάθεια εξευτελισμού τους.

Ο δράστης που τολμά να φέρει στη δημοσιότητα προσωπικές στιγμές μιας γυναίκας, εν αγνοία της, με στόχο να την διαπομπεύσει στην κοινή γνώμη, δεν είναι μόνος του… δεν πρόκειται για ένα ακόμα θρασύ άτομο, που κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Πρόκειται για έναν ακόμα δράστη που κακοποιεί μια γυναίκα, ή ένα, γενικότερα «ευάλωτο κοινωνικά» άτομο, υποστηριζόμενος από μια πατριαρχική / σεξιστική αντίληψη που κυριαρχεί στις κοινωνίες μας. Ο δράστης είναι …πολλοί … Είναι η κυρίαρχη ηθική των πολλών. Είναι τα κυρίαρχα έμφυλα στερεότυπα των κοινωνιών μας. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που σηκώνει το δάχτυλο να δείξει, να δικάσει, να καταδικάσει. Είναι … όλοι, ή, τουλάχιστον, οι περισσότεροι που αποδέχονται τα έμφυλα στερεότυπα… είναι η … «καθημερινότητά» μας

Είναι αυτός που δεν σέβεται τίποτα και κανέναν, γνωρίζοντας πως ο ίδιος θα τύχει ευνοϊκής υποδοχής από την κοινωνία μας για τα όσα διαπράττει, ενώ τα θύματά του, αντίθετα θα διασυρθούν δημόσια, θα πληγούν θα εξευτελισθούν, θα βιασθούν ηθικά και ψυχολογικά.

Τα θύματά του, ακόμα περισσότερο, όταν πρόκειται για γυναίκες που εκτίθενται στα ΜΜΕ ή / και δημόσια, ή για γυναίκες «αμφισβητήσιμης ηθικής», ή ακόμα και για άντρες που δεν ακολουθούν τα πατριαρχικά πρότυπα, τα θύματα είναι αυτά που θα μπουν στη θέση του κατηγορούμενου και θα «διωχθούν» από αυτές τις σεξιστικές και πατριαρχικές πρακτικές.

Η αμφισβήτηση των πατριαρχικών / σεξιστικών έμφυλων προτύπων και στερεοτύπων, η κοινωνικοποίηση των παιδιών, κοριτσιών και αγοριών, βάσει των αρχών του σεβασμού των άλλων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, ή, όποια άλλη κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκουν, θα αποτρέψει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και, κυρίως, θα αποτρέψει τη συντήρηση ενός επιθετικού σεξισμού από την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα έμφυλης βίας, με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή εμφανίζεται, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, ηθική … θα εμποδίσει στο μέλλον κάθε επίδοξο βιαστή να θεωρεί πως έχει την ανοχή, την αποδοχή, ή ακόμα και τη στήριξη των πολλών … Θα του δείξει στην πράξη πως όταν πράττει έμφυλη / σεξιστική βία θα είναι πλέον μόνος του …


χαρακτήρας  “Άν_να” αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου)