Διαμαρτυρία Γυναικείων οργανώσεων για την περαιτέρω υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

Διαμαρτυρία Γυναικείων οργανώσεων για την περαιτέρω υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

Άμεση Αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του ΚΕΘΙ

 

Το γυναικείο κίνημα εδώ και δεκαετίες προβάλλει το αίτημα για ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στα κέντρα λήψης απόφασης και στην εφαρμογή πολιτικών για την περαιτέρω ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στο δημόσιο χώρο.

Με τους αγώνες του κατέκτησε, στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, να υπάρξουν θετικές δράσεις για την ανάδειξη και γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση εφαρμογής πολιτικών για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας έπαιξε η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας  η οποία υπαγόταν αρχικά στο τότε Υπουργείο Προεδρίας και μετέπειτα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα την περίοδο 1985-1989 και 2018-2019 υπήρξε και υφυπουργός Ισότητας των Φύλων.

Και ενώ από την Διάσκεψη του Πεκίνου του ΟΗΕ το 1995 τα γυναικεία δικαιώματα χαρακτηρίστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα και μπήκαν στόχοι για την αντιμετώπιση των γυναικείων θεμάτων, στη χώρα μας υπάρχει σημαντική οπισθοχώρηση τα δύο τελευταία χρόνια.

Η σημερινή Κυβέρνηση με την ανάληψη των καθηκόντων της,  μετέφερε την Γενική Γραμματεία Ισότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Εργασίας και την μετονόμασε σε γενική γραμματεία οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων.

Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό προχώρησε σε περαιτέρω υποβάθμιση της ισότητας, μετονομάζοντάς την σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

 Η ισότητα των φύλων, όμως, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης προς τις γυναίκες για να πάψουν να ζουν κάτω από καθεστώς πατριαρχίας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.  Δεν συγχωνεύεται, δεν τεμαχίζεται.

Αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.

Δεν συνδυάζεται με θέματα όπως το δημογραφικό και η οικογένεια, ούτε  αποτελεί η ισότητα μια κουκίδα ανάμεσα σε τρία θέματα.

Οι γυναικείες οργανώσεις, ομόφωνα, είχαμε αντιδράσει στη μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, και είχαμε αντιδράσει και στην υπαγωγή της στο υπουργείο Εργασίας, από το υπουργείο Εσωτερικών που ήταν πριν.

Τώρα έχουμε και μια τρίτη υποβάθμιση, αφού η ισότητα, που βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας, συνδυάζεται με το Δημογραφικό και την Οικογένεια , ωσάν ο ρόλος της γυναίκας να είναι η αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους και η φροντίδα των μελών της οικογένειας.

Οι γυναικείες οργανώσεις αρνούμαστε αυτό τον ρόλο για τις γυναίκες και διεκδικούμε την ισότιμη  συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία και την πολιτική και ταυτόχρονα την εξισορρόπηση των ρόλων στον εργασιακό και οικογενειακό βίο.

Εξ άλλου τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν μία σειρά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση της εξισορρόπησης εργασιακού και οικογενειακού βίου.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο για την Ισότητα των φύλων η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία, και πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές για να προχωρήσει, σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που έγιναν πρόσφατα. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι στην παγκόσμια κατάταξη για τη συμμετοχή των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια, η Ελλάδα έχει τον αριθμό 99, με 21,7% γυναίκες στη Βουλή.

Οι γυναικείες οργανώσεις διεκδικούμε εδώ και χρόνια να αναβαθμιστεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε υπουργείο, για να δοθεί η πρέπουσα σημασία στο κορυφαίο αυτό θέμα.

Μέχρι να γίνει αυτό, απαιτούμε να αποκτήσει  την παλιά της ονομασία και μαζί με το ΚΕΘΙ να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, για ανάπτυξη οριζόντιων πολιτικών για την ισότητα των φύλων.

Επίσης, διεκδικούμε να ενταχθεί η Ισότητα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την Πανδημία, και να κατοχυρωθούν κονδύλια στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων για τις απαραίτητες δαπάνες.

 

Υπογραφές οργανώσεων:

 

 1. Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας

           atsarea1966@gmail.com

 

 1. Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών

          gazililian@yahoo.gr

 

 1. Δίκτυο Γυναικών ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

             email           diktyogynaikon.tokinima@gmail.com

            facebook     https://www.facebook.com/diktyo.gynaikon

           Ελένη Σταύρου  6973551168   elenist9@gmail.com

 

 1. Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία

           www.facebook.com/femstrike2019

            feministikodiktio8marti@gmail.com     Σοφία Κάντα kanta@otoe.gr 6973083986

 

 1. Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

          nroubani@gmail.com

 

 1. Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

           Δέσποινα Λογιάδου  egepds1@gmail.com  

           logiadoudena@gmail.com 6946309670

 

 

 1. Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)

          Αρκαδίου 9, Αγία Παρασκευή 15341

          www.kede.org   kede@kede.org

 

 1. Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών

          evaggazi@yahoo.gr

 

 1. Nimertis action art

         atsarea1966@gmail.com

 

 1. Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

          https://tomov.gr/     info@tomov.gr

         Αναστασία Γκολιομύτη 6977270790.  Στέλλα Σάμου 6948820219

 

 1. Φεμινιστική Συλλογικότητα Θεοδώρα

           https://www.facebook.com/groups/391995412113784

              aikape@gmail.com

 

 1. ΧΕΝ Ελλάδος

        Πρόεδρος Όλγα Γκίνη – Νομικός proedreio@xen.gr

       Δρ Μ. Κανταράκη επιστημονική συνεργάτης  mkantaraki@xen.gr

      Αμερικής 11 Τηλ. 210 3624291, 2103606530

       https://xen.gr/

 

 1. Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών

         Εφη Τριτοπούλου, Πρόεδρος edem@tee.gr, 6944967103

         www.edem-net.gr               

 

 1. Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά
  email           
  paremvasidytika@gmail.com

             ιστοσελίδα  https://paremvasidytika.wordpress.com/

            facebook    https://www.facebook.com/ParemvasiDytika