Παρέμβαση Προέδρου ΧΕΝ Ελλάδος στην διαδικτυακή εκδήλωση «Οικογενειακό Δίκαιο: Πρόοδος ή Όπισθοδρόμηση;»

Παρέμβαση Προέδρου ΧΕΝ Ελλάδος στην διαδικτυακή εκδήλωση «Οικογενειακό Δίκαιο: Πρόοδος ή Όπισθοδρόμηση;»

Δελτίο Τύπου

 

Την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος, κα Όλγα Γκίνη, συμμετείχε σε Διαδικτυακή Εκδήλωση με τίτλο «Οικογενειακό Δίκαιο: Πρόοδος ή Οπισθοδρόμηση;» την οποία διοργάνωσε η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» που έχουν συστήσει  20 γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες.

Κατά την παρέμβασή της, έκανε αναφορά στον μεγάλο αγώνα που έδωσαν οι Γυναικείες Οργανώσεις τη δεκαετία του 1980 – οπότε και θύμισε ότι η ΧΕΝ Ελλάδος συμμετείχε στην Επιτροπή Γαζή – αποτέλεσμα του οποίου ήταν το πιο προοδευτικό, παιδοκεντρικό και υπέρ της ισότητας οικογενειακό δίκαιο που ισχύει από το 1983 έως σήμερα. Ένα δίκαιο που σήμερα αμφισβητείται ξεκάθαρα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Τα πιο καίρια σημεία της παρέμβασης της Προέδρου:

  • Η αναδρομική ισχύς του Νόμου, θα αποτελέσει το δρόμο για νέες αντιδικίες, οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ανατροπή της καθημερινότητας και του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιώνει μέχρι τώρα το παιδί.
  • Επιγραμματικά αναφέρθηκε στην παράλειψη σχετικής ρύθμισης για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, γεγονός που συνιστά ευθεία καταστρατήγηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
  • Όσον αφορά τη διατροφή, ανέφερε, ότι δε γίνεται πρόβλεψη για τον τρόπο καθορισμού της,  τονίζοντας ότι αυτό το κεφάλαιο αποτελεί το ‘κόκκινο πανί’ για τις πιο σφοδρές αντιδικίες στις υποθέσεις διαζυγίων. Επεσήμανε επίσης ότι πολλές γυναίκες εξαντλούνται οικονομικά και ψυχικά από τις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και αναγκάζονται να συμβιβαστούν ή να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, αναλαμβάνοντας μόνες τους τα βάρη και τις ευθύνες ανατροφής των παιδιών τους.
  • Οικογενειακά Δικαστήρια: Επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας τους, όπως ζητούν άλλωστε όλες οι γυναικείες οργανώσεις. Ο Δικαστής πρέπει να επικουρείται στο έργο του από άρτια εξειδικευμένους επιστήμονες, έτσι ώστε με τρόπο επιστημονικό, άμεσο και αμερόληπτο να είναι σε θέση να διαγνώσει πιο είναι το βέλτιστο για το συμφέρον του παιδιού. Επισήμανε επίσης, ότι εφόσον το προτεινόμενο Νομοσχέδιο ψηφιστεί, η κρίση του Δικαστή θα περιοριστεί, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει βάσει νόμου και όχι σύμφωνα με την κάθε περίπτωση.
  • Η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της δήλωσε ότι το οικογενειακό δίκαιο παρέχει ένα πλήρες σύστημα προστασίας του γονέα που θεωρεί ότι καταστρατηγούνται τα δικαιώματά του και επεσήμανε, ότι υπάρχουν άλλοι τομείς του δικαίου και άλλες καταστάσεις που χρήζουν άμεσης νομοθετικής ρύθμισης.
  • Τόνισε οτι στόχος είναι τα παιδιά να μεγαλώσουν ήρεμα  και να διαχειριστούν τις   συνέπειες,   από τον χωρισμό των γονέων τους  και την αναπόφευκτη εμπλοκή τους στις διενέξεις τους, που επηρεάζουν τον ψυχισμό τους.
  • Κλείνοντας, απευθυνόμενη στο Σύλλογο Μητέρων, δήλωσε «Είμαστε μαζί σας. »

Πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση

https://www.facebook.com/tomov.gr/videos/1331753183834965