Διάλογος με την επικαιρότητα

Διάλογος με την επικαιρότητα

Όταν η επίθεση γίνεται από γυναίκες σε γυναίκες

Η βία κατά των γυναικών προέρχεται κυρίως από τους  άνδρες, εφόσον αποτελεί συνέπεια της κοινωνικής υπεροχής του ενός φύλου απέναντι στο άλλο. Ωστόσο, αρκετά συχνά συναντώνται και βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές γυναικών, είτε σε βάρος άλλων γυναικών, είτε ακόμα σε βάρος και άλλων κοινωνικών ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά, και τα ηλικιωμένα άτομα, παρά το γεγονός ότι, βάσει των στατιστικών στοιχείων, οι γυναίκες εγκληματούν λιγότερο από τους άνδρες.

Τα μέσα που χρησιμοποιούν σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρούνται ως περισσότερο…  «γυναικεία», επειδή δεν απαιτείται χρήση μυϊκής δύναμης. Η ρίψη καυστικού υγρού στο πρόσωπο μιας άλλης γυναίκας, όπως και η ρίψη πετρελαίου από το μπαλκόνι σε ανήλικα παιδιά αποτελούν δύο ενδεικτικές περιπτώσεις παρόμοιων μέσων που είδαν το φως της πρόσφατης επικαιρότητας.

Η επιθετική συμπεριφορά των γυναικών απέναντι σε άλλες μπορεί να αποδίδεται σε ένα μέρος στο συλλογικό υποσυνείδητο, εφόσον η ενοχοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί «κοινό τόπο», καθώς θεωρούνται ότι αποτελούν την αιτία κάθε κακού («εκ γυναικός πηγάζει τα φαύλα») όσο και στην προσωπικότητα των γυναικών που επιτίθενται σε άλλες γυναίκες. Στο συλλογικό υποσυνείδητο τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να έχουν πιο «ευπρεπή» συμπεριφορά, να επιδεικνύουν περισσότερη φροντίδα για τα άτομα γύρω τους, να τα προστατεύουν, να μην τα εκθέτουν σε κάθε είδους ενόχληση, όπως επιτάσσει ο ρόλος τους ως μητέρων και συζύγων…

Τα κορίτσια που δεν έχουν («ακόμα»!) ενστερνισθεί όλα τα στοιχεία του ρόλου αυτού και δεν ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο έμφυλο πρότυπο συμπεριφοράς, μπορούν εύκολα να στοχοποιηθούν τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες και να αποτελέσουν θύματα ενεργειών «συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις».

Όσο πιο πολύ, επομένως, συνειδητοποιείται η ύπαρξη έμφυλων στερεοτύπων στις συμπεριφορές και τις σκέψεις μας, τόσο περισσότερο θα αποτρέπονται οι προσδοκίες για «συμμόρφωση» προς τους έμφυλους ρόλους (κοριτσιών και αγοριών, αντρών και γυναικών) όπως και κάθε επιθετική ενέργεια με στόχο την «συμμόρφωση» ή /και την τιμωρία, όσων ξεφεύγουν από αυτούς!

 


Ένα νέο κορίτσι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη περιπλανιέται και παρατηρεί. Η Αν_να, ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος ταξιδεύει σ’ έναν ακαθόριστο χώρο – χρόνο και μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με αφετηρία το Αν και προορισμό το Να βρίσκεται σ’ έναν διάλογο με την επικαιρότητα θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά επηρεάζουν την κάθε γυναίκα.

Γιατί η Αν_να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον.

Ο χαρακτήρας  “Άν_να” αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου