Διάλογος με την Επικαιρότητα

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Body shaming, η εικόνα της εφηβείας

 

Χοντρή, χοντρός, κοκαλιάρα, κοκαλιάρης, σιδεράκια στα δόντια, γυαλιά σαν κιάλια, χαμηλών τόνων συμπεριφορές, απομονωτικές τάσεις … όλες οι εικόνες των εφήβων αντανακλούν στην ομάδα των συνομηλίκων, στην ομάδα των  «Άλλων» …

Μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για περιθωριοποίησή τους, αφορμή για να υψωθεί το δάκτυλο, πίσω από την πλάτη, ή / και μπροστά τους, οι «Άλλοι» δεν χαμπαριάζουν … είναι πολλοί, είναι μαζί, είναι ομάδα απέναντι στη Μία, τον Ένα τον «διαφορετικό» με το «κουσούρι» …  να αποτελέσουν αφορμή για να ασκηθεί συστηματικό bulling. Πίσω από την πλάτη ή / και μπροστά τους … η χοντρή… ο χοντρός της τάξης … δεν έχουν όνομα, δεν έχει σημασία τι και πώς νοιώθουν, σημασία έχει ότι όλοι οι Άλλοι είναι μαζί και δείχνουν τη Μία, ή τον Ένα …  είναι πολλοί, είναι μαζί, είναι ομάδα απέναντι στη Μία, τον Ένα τον «διαφορετικό» με το «κουσούρι» … 

Η εικόνα της εξωτερικής εμφάνισης  αντανακλά τα σεξιστικά στερεότυπα, για κορίτσια και αγόρια … ένα κορίτσι «πρέπει» να είναι λεπτό, ευκίνητο, όμορφο, σαν τα μοντέλα και τις παρουσιάστριες, σαν τις ηθοποιούς και τις τραγουδίστριες που κατακλύζουν καθημερινά την μικρή μας οθόνη, ή / και την οθόνη του διαδικτύου.

Ένα κορίτσι για να ενταχθεί στην ομάδα των συνομηλίκων έχει ανάγκη να διαμορφώσει την «ανάλογη» ατομική της ταυτότητα, να αυτοπροσδιοριστεί, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική της εμφάνιση. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και για ένα αγόρι, αν και η «προβολή της εικόνας» του δεν είναι τόσο πιεστική, όσο για το κορίτσι, λόγω των πατριαρχικών άτυπων κοινωνικών κανόνων, ωστόσο, και το αγόρι μπορεί επίσης να περιθωριοποιηθεί για την εξωτερική του εμφάνιση, ή για χαρακτηριστικά που δεν παραπέμπουν στην τοξική αρρενωπότητα, που δεν παραπέμπουν στο macho αρσενικό της κυρίαρχης εικόνας των σεξιστικών στερεοτύπων.

Ναι. Είναι μια κοινωνία της εικόνας.

Που οδηγεί εφήβους και ενήλικες να ντρέπονται για το σώμα τους, την εξωτερική τους εμφάνιση ή / και για στοιχεία του χαρακτήρα τους που δεν  «συνάδουν» με τα σεξιστικά / πατριαρχικά στερεότυπα που προβάλλονται.

Που οδηγεί εφήβους και ενήλικες να κάνουν απεγνωσμένες ενέργειες για να «φτάσουν» στην εικόνα των «προτύπων.

Που οδηγεί εφήβους και ενήλικες σε καταθλίψεις, σε εγχειρήσεις («για να διορθωθεί το πρόβλημα») σε αυτοκτονίες, που οδηγεί στη  διάλυση της ζωής των ανθρώπων … των ανθρώπων που η εικόνα τους είναι διαφορετική από των προβαλλόμενων σεξιστικών στερεοτύπων.

Σε μια κοινωνία που δεν καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, που προβάλλει την εικονική προσέγγιση, που οδηγεί στη ντροπή για το σώμα μας, για την προσωπικότητά μας,

Σε μια κοινωνική πραγματικότητα τοξική … Ας αλλάξουμε εμείς στάση ζωής,

Ας αγκαλιάσουμε αυτό που θεωρείται «διαφορετικό» (σε σχέση με το κυρίαρχο) ας αποδεχτούμε τη χοντρή και το χοντρό στο σχολείο και την παρέα.

Για να μην οδηγηθούν άλλα παιδιά σε απονενοημένα διαβήματα, να μη νιώσουν ντροπή για το σώμα τους, ντροπή για αυτό που είναι.

Να μη νοιώσουν Μόνες και Μόνοι.

Να είμαστε πολλοί, να είμαστε μαζί, Να είμαστε ομάδα.

Ποτέ απέναντι στη Μία, τον Ένα τον «διαφορετικό» με το δήθεν (το κατασκευασμένο κοινωνικά) «κουσούρι» της διαστρεβλωμένης εικόνας.

Ας απαντήσουμε στο body shaming …

Ας εναντιωθούμε στο body shaming …

Ας εξετάσουμε πάλι τον τρόπο με τον οποίο κοινωνικοποιούνται τα παιδιά μας και ας τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν το σώμα τους, τον εαυτό τους, το συμμαθητή και τη συμμαθήτριά τους που «διαφέρουν» …

Ας αντιπαραβάλλουμε στην κοινωνία της εικόνας, μια δυνατή, συμπεριληπτική αγκαλιά για όλες και για όλους 

 


Ένα νέο κορίτσι μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη περιπλανιέται και παρατηρεί. Η Αν_να, ο χαρακτήρας της ΧΕΝ Ελλάδος ταξιδεύει σ’ έναν ακαθόριστο χώρο – χρόνο και μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Με αφετηρία το Αν και προορισμό το Να βρίσκεται σ’ έναν διάλογο με την επικαιρότητα θέλοντας να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά επηρεάζουν την κάθε γυναίκα.

Γιατί η Αν_να είναι κάθε γυναίκα που διεκδικεί ένα δίκαιο παρόν προσδοκώντας να παραδώσει στις επόμενες Άννες ένα καλύτερο μέλλον.

Ο χαρακτήρας  “Άν_να” αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ΧΕΝ Ελλάδος και σχεδιάστηκε από τη Ζωή Μουζενίδου