Διάλογος με την Επικαιρότητα

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό…

Σκότωσε τη μητέρα του κι έβαλε φωτιά στο σπίτι, για να αυτοκτονήσει…

Πατέρας βίαζε συστηματικά την ανήλικη κόρη του…

Πατριός ασελγούσε σε βάρος της ανήλικης κόρης της συντρόφου του…

Έγκυος επτά μηνών ξυλοκοπείται από το σύζυγο και νοσηλεύεται…

 

Ωστόσο…

Όλο και περισσότερα χέρια απλώνονται προς τα θύματα…

Όλο και περισσότερες φωνές συμπαράστασης ακούγονται…

Όλο και μεγαλύτερη είναι η ευαισθητοποίηση που αναπτύσσεται…

Διστακτικά…; Ναι.

Αργά…; Ίσως…

Αλλά σταθερά. Κι αυτό είναι που αναζωπυρώνει την ελπίδα.

Ο φεμινιστικός Λόγος απλώνεται σιγά – σιγά στην κοινωνία, οι όροι  «γυναικοκτονία», «σεξισμός», «έμφυλη βία», «βία κατά των γυναικών», «πατριαρχική κουλτούρα»  ακούγονται όλο και πιο συχνά στις ειδήσεις και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από κάποια ΜΜΕ.

Οι δράσεις των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων ενάντια στην έμφυλη βία γίνονται όλο και πιο πολύ ορατές, κάνοντας όλο και πιο πολύ ορατά τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών…

Αναδεικνύοντας παράλληλα τα αίτια αυτής της βίας, την πατριαρχική κουλτούρα της «ιδιοποίησης» της γυναίκας από τον άντρα και τη σεξιστική αντίληψη για την «κατωτερότητα» του ενός φύλου έναντι του άλλου.

Οι δράσεις και ο Λόγος των φεμινιστικών οργανώσεων ενδυναμώνουν τις αντιστάσεις στη βία, την έμφυλη, τη σεξιστική, την ενδοοικογενειακή, τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών.

Οι δράσεις και ο Λόγος των φεμινιστικών οργανώσεων βοηθούν στην αλλαγή των σεξιστικών αντιλήψεων, αλλά και στην πλατύτερη ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.

Οι δράσεις και ο Λόγος των φεμινιστικών οργανώσεων συνδράμουν στην πρόληψη κατά της βίας, προωθούν την υποστήριξη των θυμάτων, αλλά και την καταδίκη των κακοποιητών.

Και μαζί με άλλους θεσμούς (σχολείο, δικαιοσύνη…) αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα θύματα και τους κακοποιητές τους. Όπως και έγινε πρόσφατα με την ψυχολόγο του σχολείου που βοήθησε την μαθήτρια να ξεφύγει από τον κακοποιητή πατέρα, όπως έγινε με την εισαγγελέα που καταδίκασε το γυναικοκτόνο χωρίς ελαφρυντικά… Όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε σχολείο, σε κάθε υπόθεση γυναικοκτονίας και κακοποίησης γυναικών και παιδιών.

Όπως πρέπει να γίνεται από όλους και όλες μας.

Να ευαισθητοποιούμε την ευρύτερη κοινότητά μας.

Να υποστηρίζουμε με όποιους τρόπους μπορούμε τα θύματα.

Για να καταφέρουμε όλες και όλοι μαζί να εξαλειφθούν (ή έστω να μειωθούν, όσο γίνεται) τα περιστατικά βίας, ενδοοικογενειακής και βίας κατά των γυναικών!