Διάλογος με την Επικαιρότητα

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Η ήττα της καταγγελίας και το me too Κίνημα – Τα πολλαπλά επίπεδα μιας μονοδιάστατης απόφασης

Σαν έτοιμοι από καιρό, πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν στο πρόσωπο της Άμπερ Χερντ, όλες όσες βρήκαν τη δύναμη να καταγγείλουν και να φωτίσουν το σκοτάδι της βίας κατά των γυναικών.

Η πρόσφατη απόρριψη της καταγγελίας, όμως, έχει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης:

  • Την «επαναφορά» της στερεοτυπικής εικόνας της βιασμένης και του κάθε θύματος σεξιστικής βίας και βιασμού γενικότερα, έτσι όπως αυτή προβάλλεται χρόνια τώρα από τα ΜΜΕ
  • Την υποβόσκουσα ενοχοποίηση κάθε θύματος σεξιστικής / έμφυλης βίας που τα τελευταία χρόνια «καλύπτεται» λόγω του me too και… να που τώρα βρίσκει «ευκαιρία» να εκδηλωθεί και πάλι!
  • Την οργανωμένη και συστηματική ένταση από τους «γνωστούς» σεξιστικούς και μισογύνικους κύκλους (που αναμένεται να συνοδεύσει την απόρριψη της καταγγελίας)
  • Την εργαλειοποίηση των ΜΜΕ και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα γενικότερο κλίμα καχυποψίας απέναντι στις καταγγελίες των θυμάτων
  • Το γενικότερο και αναμενόμενο (;) χτύπημα στο me too και το φεμινιστικό κίνημα.

Ανεξάρτητα, όμως, από την πιθανότητα της «χρησιμοποίησης» του Κινήματος me too για «ιδιοτελείς» σκοπούς από ορισμένα άτομα, η συνεχής ανάδειξη της επιστημονικής, διαχρονικής ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, σε κάθε επίπεδο, καθώς και των συνεπειών της στο επίπεδο της αυξανόμενης έντασης όλων των μορφών της έμφυλης βίας, αποδεικνύει την αναγκαιότητα της συνέχισης του me too.

Ακόμα κι αν η συγκεκριμένη καταγγελία απορρίφθηκε για διαφόρους λόγους, υπάρχουν, ευτυχώς ή δυστυχώς, χιλιάδες άλλες που έτυχαν σωστής εκδίκασης και τα θύματα δικαιώθηκαν και αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία των όσων υπόκεινται τα θύματα βίας.

Σε μια εποχή που οι αξίες απεμπολούνται μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, είναι ορατός ο κίνδυνος το φεμινιστικό κίνημα να τρωθεί, να λοιδορηθεί, να απαξιωθεί. Το κίνημα, όμως, στηρίζεται σε στοιχεία, έρευνες και μαρτυρίες, όχι στα κοινωνικά μέσα.  Έχει επιστημονική και εμπειρική βάση, την οποία συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε σε κάθε επίπεδο.

Κάθε επίθεση στο κίνημα την απαντάμε ατομικά και συλλογικά.

Και όπως λέει και η Παγκόσμια ΧΕΝ:

«Μόνες δυνατές, μαζί ατρόμητες»