Διάλογος με την Επικαιρότητα

Διάλογος με την Επικαιρότητα

Από τη γυναικοκτονία και παιδοκτονία στην Καβάλα, στο Ρέθυμνο, στην Ζάκυνθο, στο Περιστέρι, στην Κυψέλη, αλλά και στην Άρτα: Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΡΥΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.  

Η επικαιρότητα, από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, σημαδεύτηκε από το αίμα γυναικών (σε κάποιες περιπτώσεις και των παιδιών τους) ή, ακόμα και από τη δολοφονία συγγενών τους που προσπάθησαν να τις προστατεύσουν μαζί με τα παιδιά τους από το χέρι του κακοποιητή…

Το πρόσωπο του δράστη σχεδόν πάντα το ίδιο : Ο νυν ή ο πρώην..

Η αιτία του εγκλήματος σχεδόν πάντα η ίδια: Η εξουσία του ενός φύλου στο άλλο. Οι έμφυλες ανισότητες σε «πραγματικό» και συμβολικό επίπεδο, τα έμφυλα στερεότυπα που γεννούν τη βία.

Η αφορμή σχεδόν πάντα η ίδια: Η ιδιοκτησία του «αφέντη» που «αμφισβητείται» από το θύμα, όταν αυτό θέλει να απομακρυνθεί από το κακοποιητικό περιβάλλον μαζί με το παιδί /τα παιδιά.

Η συγκλονιστική περίπτωση της πρόσφατης γυναικοκτονίας -και παιδοκτονίας- στην Καβάλα φέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός έμφυλου εγκλήματος. Ο κακοποιητής δεν μπόρεσε να αποδεχθεί την απόφαση του θύματος να απομακρυνθεί με το μωρό από το κακοποιητικό, τοξικό περιβάλλον και είχε προσφύγει στα δικαστήρια για την επιμέλεια του παιδιού και είχε απειλήσει πως, αν δεν πάρει την επιμέλεια, θα σκοτώσει την ίδια και το παιδί. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 η απειλή του πραγματοποιείται…

Το ίδιο συγκλονιστική και η Γυναικοκτονία την 1η Αυγούστου, στην Ζάκυνθο. Το θύμα είχε καταγγείλει τον δράστη για ενδοοικογενειακή βία κι αυτός κυκλοφορούσε ελεύθερος. Το θύμα επιστρέφει χωρίς συνοδεία από την Αστυνομία στο σπίτι της, έχοντας επάνω της τα σημάδια της κακοποίησής του και δεν οδηγήθηκε ούτε σε Νοσοκομείο. Δεν προστατεύεται με κανένα τρόπο μετά την καταγγελία. Ο δράστης, έχοντας ενημερωθεί για την καταγγελία της, την περιμένει έξω από την πόρτα και την σκοτώνει.

Με την ίδια αφορμή του χωρισμού, προηγήθηκε μια μέρα πριν, στις 31 Ιουλίου, και η γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο. Και ακολούθησε στις 2 Αυγούστου η γυναικοκτονία της 17χρονης στο Περιστέρι, όταν κι αυτή αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον κακοποιητή της. Και στις 12 Σεπτεμβρίου, κατέληξε η 55χρονη γυναίκα στην Κομοτηνή, την οποία ο 62χρονος σύζυγός της περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά, όταν του είπε να χωρίσουν.

Οι δράστες όμως απειλούν και δολοφονούν κι άλλα μέλη της οικογένειας που επιδιώκουν να προστατεύσουν τις γυναίκες και τα παιδιά από τους διώκτες τους. Έτσι, στις 12 Αυγούστου, στην Άρτα, δολοφονείται ο πατέρας της κοπέλας που φιλοξενεί την ίδια και το παιδί της, προστατεύοντάς τους από τον κακοποιητή πρώην σύζυγο/πατέρα. Ακριβώς όπως έγινε και στην Μακρυνίτσα τον Απρίλιο του 2021, όπου δολοφονείται εκτός από την γυναίκα και ο αδερφός της που προστατεύει την ίδια και το παιδί της και τραυματίζεται θανάσιμα η μητέρα τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες, βάσει του πρόσφατου Νόμου 4800/2021 για την Συνεπιμέλεια, επιδιώκουν να δουν τα παιδιά τους, αν και ασκούν ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα, οι γυναικοκτονίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και με άλλους δράστες, όταν στις 6 Ιουλίου στο Ηράκλειο ένας 42χρονος γιος χτύπησε μέχρι θανάτου την 72χρονη μητέρα του, όπως και στις 3 Ιουνίου, στην Αίγινα, ενώ στις 28 Αυγούστου, στην Κυψέλη, στην Αθήνα, δολοφονήθηκε μια γυναίκα στη μέση του δρόμου από το φίλο του συζύγου της και ο δράστης επικαλείται «οικονομικούς και ερωτικούς λόγους».

Εκφοβισμός … Απειλές … Βία… Θάνατος …

  • Όταν το θεσμικό πλαίσιο και οι δομές δεν επαρκούν,
  • Όταν η ιστορική συγκυρία των παγκόσμιων κρίσεων (οικονομικών, υγειονομικών …) αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις γυναίκες,
  • Όταν οι δράστες συνήθως αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να μην τηρούν τα ασφαλιστικά μέτρα της μη προσέγγισης της οικίας των θυμάτων,
  • Όταν δεν υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε άμεσα εμπλεκόμενα άτομα των φορέων (αστυνομίας και δικαστηρίων),
  • Όταν η διαπαιδαγώγηση και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας και ιδιαίτερα των παιδιών, των εφήβων και των νέων για την έμφυλη βία, παραμένει ακόμα σε νηπιακό στάδιο.

Τότε …

Οι δράστες όχι μόνον δεν αποθαρρύνονται, αλλά συνεχίζουν απτόητοι να κακοποιούν και να αφαιρούν ζωές.

Τότε …  (Και παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε νομικό επίπεδο, παρά τους αγώνες που συνεχίζονται σε «κινηματικό» επίπεδο με το me too κλπ.):

  • Η ΧΕΝ Ελλάδος μαζί με όλες τις φεμινιστικές / γυναικείες οργανώσεις, είμαστε εδώ παρούσες και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο την εξάλειψη κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών.
  • Συνεχίζουμε να διεκδικούμε πράξεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, πράξεις υποστήριξης των γυναικών αντιμετώπισης και ελέγχου της έμφυλης βίας, αλλά κι εκείνες τις θεσμικές ενέργειες που θα αναδείξουν τη γυναικοκτονία ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα.