44η συνεδρίαση του Πανελληνίου Συμβουλίου

44η συνεδρίαση του Πανελληνίου Συμβουλίου

Το μέλλον της Ισότητας των Φύλων στην 44η συνεδρίαση του Πανελληνίου Συμβουλίου   

Με κεντρικό θέμα «Πράξεις ή μόνο λόγια για την Ισότητα των φύλων: τα κεκτημένα που (δεν) είναι δεδομένα» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 44η συνεδρίαση του Πανελληνίου Συμβουλίου της ΧΕΝ Ελλάδος το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, με τη συμμετοχή στελεχών από τα τοπικά Κέντρα της ΧΕΝ.

Εθελοντικά και επαγγελματικά στελέχη έθεσαν θέματα, όπως το πού βρίσκεται η Ισότητα των Φύλων σήμερα, ο αντιφεμινιστικός λόγος και πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα του γυναικείου/φεμινιστικού κινήματος -παγκόσμια και εθνικά και η συμβολή της ΧΕΝ στον αγώνα, ώστε τα κεκτημένα να παραμείνουν δεδομένα. Οι νέες γυναίκες της ομάδας εργασίας τροφοδότησαν το σώμα με τις απόψεις και την οπτική τους για αυτά τα θέματα, με βάση την προσωπική τους εμπειρία και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις απόκρισης.

Η Πρόεδρος, κ. Όλγα Γκίνη, ήδη από την αρχική τοποθέτησή της, χαρακτήρισε το 2023 ως μία κομβική χρονιά για τη ΧΕΝ στην Ελλάδα που συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας και δράσης, με αφετηρία την ίδρυση του ιστορικού Σωματείου της ΧΕΝ Αθηνών. Πρόσθεσε ότι είναι συγκινητικό και ταυτόχρονα τόσο τιμητικό ότι, στο πέρασμα των δεκαετιών, το ανθρώπινο δυναμικό της Οργάνωσης, σε κάθε επίπεδο λειτουργίας, προσέφερε έργο με αλληλεγγύη και αγάπη, βασιζόμενο στις αρχές και αξίες που διέπουν την δράση της ΧΕΝ μέχρι και σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Γενική Γραμματέας, κ.Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου, κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων για το 2022, αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πύλης της ΧΕΝ Ελλάδος Femina Lab, στην υλοποίηση του Προγράμματος δωρεάν στέγασης φοιτητριών «Αθηνά», στις Υπηρεσίες Femina Support Lab και Femina Career Lab, στο ολοκληρωμένο πλαίσιο εργασίας για την ανάπτυξη της γυναικείας ηγεσίας μέσα από την εκπαίδευση εθελοντριών, στη ψηφιοποίηση του ιστορικού Αρχείου της ΧΕΝ, στη συνεπή συνηγορία και άσκηση πίεσης για θετικές θεσμικές αλλαγές. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την δράση των τοπικών Κέντρων ΧΕΝ ανά την Ελλάδα, συνθέτουν την επί του πρακτέου συνεισφορά της ΧΕΝ στην ουσιαστική επίτευξη της Ισότητας των Φύλων.

Κατά τη συνεδρίαση του Πανελληνίου Συμβουλίου, του ανώτατου διοικητικού οργάνου της ΧΕΝ στην Ελλάδα, τα μέλη ενέκριναν τα πεπραγμένα της Διοικούσας Επιτροπής για το 2022 και ανανέωσαν, μετά από Αρχαιρεσίες, τη σύνθεσή της. Τέλος, επαναβεβαίωσαν την ορθή πορεία προς την επίτευξη του συλλογικού οράματος της ΧΕΝ για έναν κόσμο συμπερίληψης, ισότητας και ασφάλειας, όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους και είναι ηγέτιδες στην ζωή τους και στις κοινότητες μέσα στις οποίες ζουν συμμετέχοντας ισότιμα στη λήψη αποφάσεων.