Η ΧΕΝ Ελλάδος προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη σε φοιτήτριες από την περιφέρεια

Η ΧΕΝ Ελλάδος προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη σε φοιτήτριες από την περιφέρεια

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για το δικαίωμα κάθε γυναίκας στη γνώση 

 

Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια τείνουν να περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις επιλογές των φοιτητών και φοιτητριών ως προς το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους. Από τη μία πλευρά η βραδύτητα με την οποία η πολιτεία δημιουργεί νέες πανεπιστημιακές εστίες και από την άλλη το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής, οδηγούν πολλούς νέους και νέες στο να επιλέξουν σχολές με κριτήριο το πόσο κοντά βρίσκονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και όχι με βάση αυτό που θα ήθελαν να σπουδάσουν, σε μια προσπάθεια να μην επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ιδιαίτερα δε, για τις νέες γυναίκες, οι οποίες ούτως ή άλλως καλούνται να αντιμετωπίσουν ανισότητες και δυσκολίες και εξαιτίας του φύλου τους, η συνθήκη αυτή αποτελεί έναν επιπλέον καθοριστικό και περιοριστικό παράγοντα ως προς τις επιλογές τους.

 

Από το 2013, το πρόγραμμα «Αθηνά»

προσφέρει δωρεάν στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες

σε φοιτήτριες που αντιμετωπίζουν

κοινωνικούς & οικονομικούς περιορισμούς,

κατοικούν εκτός του νομού Αττικής και

σπουδάζουν σε πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο ιδιόκτητο και πλήρως ανακαινισμένο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη.

Αποτελεί έναν ασφαλή χώρο στον οποίο η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται μόνο στην φυσική διάσταση ,δηλαδή σε έναν χώρο που φυλάσσεται. Αφορά στην προσβασιμότητα, στην ασφαλή λειτουργία των υποδομών και του εξοπλισμού, στην επιλογή του διοικητικού, επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που τον στελεχώνει.

Για τις ανάγκες του προγράμματος χρησιμοποιούνται τα 32 μονόκλινα και 3δίκλινα studios του κτιρίου που διαθέτουν τη βασική επίπλωση και ατομικό μπάνιο. Οι ωφελούμενες του προγράμματος έχουν στη διάθεσή τους μια επαγγελματικά εξοπλισμένη κουζίνα, πλυντήρια, τραπεζαρία, χώρους αναψυχής, πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου και στα δωμάτιά τους.

Το κτίριο διαθέτει χώρους για την υλοποίηση εργαστηρίων, εκδηλώσεων, οι οποίοι είναι πλήρως εξοπλισμένοι, ώστε να υποστηρίζουν δια ζώσης ή /και υβριδικές συναντήσεις.

 

«…το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανάδειξη ικανοτήτων,ώστε οι νέες αυτές γυναίκες να ενδυναμωθούν και να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στον επαγγελματικό, αλλά και στον κοινωνικό στίβο»

 

 

Εκτός όμως από την ασφαλή στέγη, το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής σε δραστηριότητες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης πρωτοβουλίας σε ζητήματα που τις αφορούν εξαιτίας του φύλου και της ιδιότητάς τους.

Επιπλέον, προβλέπει συμπληρωματικές παροχές, όπως κάλυψη βασικών αναγκών, ενημέρωση και υποστήριξη για τη ζωή στην πόλη, εκπαιδευτικές ευκαιρίες ή απόκτηση πρόσθετων εφοδίων (π.χ. πιστοποίησηγνώσεων Η/Υ)

Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσής τους με τις εξειδικευμένες Υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος, το Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία και το Femina Career Lab – Κέντρο Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας αφενός για την εξατομικευμένη υποστήριξή τους και αφετέρου για τη διαχείριση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Μέσα από την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στήριξης και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανάδειξη ικανοτήτων, ώστε οι νέες αυτές γυναίκες να ενδυναμωθούν και να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στον επαγγελματικό, αλλά και στον κοινωνικό στίβο.

 

Από το 2013 έως σήμερα, περίπου 130 νέες γυναίκες από περισσότερες από 50 πόλεις και χωριά όλων των περιφερειών της χώρας, από την Θράκη έως την Κρήτη και από την Ήπειρο έως τα Δωδεκάνησα, που φοίτησαν ή φοιτούν σε πάνω από 40 διαφορετικά Τμήματα Σχολών είχαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν ή /και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

 

Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

 

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν συνολικά 36 νέες γυναίκες. Στη διάρκεια του έτους διοργανώθηκαν παράλληλες δραστηριότητες/εργαστήρια σε συνεργασία με τα επιστημονικά στελέχη της ΧΕΝ Ελλάδος και εξωτερικούς συνεργάτες και υποστηρίχθηκαν πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις εξυπηρετούμενες με θεματικές:

 

  • την ασφάλεια στο φυσικό κόσμο: Αυτοάμυνα και βασικές τεχνικές απεμπλοκής, μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς και στον εικονικό κόσμο: Ασφαλής χρήση του διαδικτύου.
  • τις σπουδές, τη διαχείριση της σταδιοδρομίας και τις δεξιότητες,
  • τη φοιτητική ιδιότητα: «Αποτελεσματική διαχείριση χρόνου την περίοδο της εξεταστικής» σε συνεργασία με το Femina Career Lab και «Μεθοδολογία της Έρευνας: σύνταξη πανεπιστημιακώνεργασιών»
  • το φύλο και τα δικαιώματα: «Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα»,«Γυναίκα και κοινωνικό φύλο»
  • τον εαυτό: αυτοεικόνα, τεχνικές ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης και τηςαυτοπεποίθησης κ.λπ
  • το βιώσιμο περιβάλλον: ανταλλακτικό bazaar με ρούχα και αξεσουάρ με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση ρούχων και την υπερκατανάλωση, ανακύκλωση μπαταριών, χαρτιού κ.λπ
  • την Κοινωνία των Πολιτών πρωτοβουλία για τη συλλογή πλαστικών καπακιών, zero food waste, εθελοντισμός κ.λπ
  • δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου(π.χ. στολισμός και παρασκευή γλυκώντα Χριστούγεννα)

 

Το πρόγραμμα έρχεται σε συμφωνία με τις προτεραιότητες της Οργάνωσης, καθώς για τη ΧΕΝ Ελλάδος κάθε νέα γυναίκα:

  • έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση
  • έχει δικαίωμα στην ισότιμη συμμετοχή στην εργασία
  • έχει δικαίωμα να αναπτύξει την προσωπικότητα και τις ικανότητές της,
  • δικαιούται να διεκδικήσει όλα όσα η ίδια επιθυμεί.
  • δικαιούται να είναι και να αισθάνεται ασφαλής.

 

Ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα «Αθηνά»

Συμπληρώστε έως και την 1/9/23 την αίτηση

Πρόγραμμα «Αθηνά» – δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες