Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 2024

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 2024

 

   ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 

Η ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΩΡΑ

 

Το νέο έτος μπήκε με περιστατικά για ακόμα μια φορά βίας κατά των γυναικών: ο φόνος της 41χρονης Γεωργίας από τον σύντροφό της, το κάψιμο άλλης 45χρονης στο Ζεφύρι, από τον σύζυγό της.

 

Οργιζόμαστε με τους κακοποιητές και φονιάδες, που μετατρέπουν τις γυναίκες “τους” σε πεδίο άσκησης εξουσίας, κακοποίησης, εκτόνωσης των παθών τους και εκμετάλλευσης, με τις πιο ακραίες μορφές, ακόμα με φόνο.

 

Οι κακοποιητές και οι γυναικοκτόνοι δεν είναι «μόνοι» : είναι ένα ολόκληρο πατριαρχικό / ανδροκεντρικό σύστημα που τους πλαισιώνει και τους «υποβάλλει» την ιδέα της εξουσίας πάνω στις γυναίκες «τους» με κάθε τρόπο. Που υποβάλλει στις γυναίκες την ιδέα ότι πρέπει να υπομένουν βάσανα και κακοποιήσεις, γιατί αυτή είναι η “κανονικότητα”, ή γιατί έτσι «θα αγιάσουν»!

 

Από την άλλη τα ΜΜΕ συχνά αναφέρονται στην «άτυχη» γυναίκα, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για «κακή στιγμή» / «κακοτυχία» και όχι για συγκεκριμένες πράξεις βίας που εκκινούν από την «προϋπόθεση» του φύλου. Πράξεις που συστηματικά και στρατηγικά εξελίσσονται μέσα στην κακοποιητική σχέση για να φτάσουν στην πλήρη εξόντωση της Άλλης, είτε την ψυχολογική, είτε τη φυσική.

Οργιζόμαστε με την πολιτεία, που δεν  εφαρμόζει τους νόμους που έχει θεσπίσει, όταν πρόκειται για βία κατά των γυναικών, που εξαιρεί τις γυναίκες από την προστασία και την ασφάλεια που οφείλει απέναντι σε όλους τους πολίτες, δίνοντας έτσι το ελεύθερο σε κάθε κακοποιητή να συνεχίζει ανενόχλητος την κακοποίηση.

 

Στη μακρά εξελικτική αυτή πορεία της βίας που οδηγεί στην εξόντωση της Άλλης, μπορεί να έχουν προηγηθεί ποινές – χάδι για τον δράστη, με πιθανή αναστολή, όταν και αν εκδικαστούν, που οδηγούν στην ουσιαστική του απαλλαγή και στη δυνατότητα να φτάσει μέχρι τη γυναικοκτονία : Στην περίπτωση της Γεωργίας, έχουν αναφερθεί προηγούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και της αδερφής του, αλλά παρόλα αυτά ο δράστης ήταν ελεύθερος. Μάθαμε από την πρώην και για 8 χρόνια σύζυγό του ότι είχαν μαζευτεί  κάμποσες αναστολές και 9 παραπομπές στη δικαιοσύνη.

 

Καλούμε τον  Υπουργό Δικαιοσύνης να δεχτεί να συνομιλήσει με τις γυναικείες οργανώσεις, να εισακούσει τις προτάσεις τους και την εμπειρογνωμοσύνη που προσφέρουν μέσω της έμφυλης προσέγγισης της βίας κατά των γυναικών με επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των θυμάτων. Η τροποποίηση διατάξεων Π.Κ. και ΚΠΔ και του Ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να αλλάξουν ζωές γυναικών.

 

Το γυναικείο / φεμινιστικό κίνημα είναι εδώ.

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τις γυναίκες που βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές.

Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση όλων, όλης της κοινωνίας σε θέματα έμφυλης βίας.

Είμαστε εδώ για να παλέψουμε τόσο για την αλλαγή της νομοθεσίας, όσο και για την τήρηση των υφιστάμενων νόμων σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ