Η ΧΕΝ ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών

 

Γυναικοκτονία είναι

Γιατί το κίνητρο έχει σημασία

 

Πανελλήνια εκστρατεία για την αναγνώριση της γυναικοκοκτονίας, ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα

Η ΧΕΝ Ελλάδος, ως γυναικεία φεμινιστική οργάνωση, ξεκίνησε στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και άσκησης πίεσης στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, προκειμένου να αναγνωρισθεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα.

 

Η εκστρατεία έρχεται σε συνέχεια των αγώνων της εναντίον της βίας κατά των γυναικών:

 

Επιστολές για τη γυναικοκτονία προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Από το 2021, η ΧΕΝ Ελλάδος, με αφορμή κάθε νέα γυναικοκτονία, με επιστολές της προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ζητά την αναγνώριση του όρου ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα.

 

Χάρτης γυναικοκτονιών

Από το 2021, με αφορμή κάθε νέα γυναικοκτονία επικαιροποιείται εικαστικός χάρτης που αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΧΕΝ.

 

Πρωτοβουλία για τις γυναικοκτονίες

Από το 2021, η ΧΕΝ Ελλάδος, συμμετέχει ενεργά στην «Πρωτοβουλία για τις γυναικοκτονίες», μια συλλογικότητα από γυναικείες / φεμινιστικές οργανώσεις που συστάθηκε το 2021, για την άσκηση πίεσης προς τα όργανα της Πολιτείας, προκειμένου να αναγνωρισθεί ο όρος γυναικοκτονία, ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα.

Αναφορές προς την GREVIO

Από το 2021, η ΧΕΝ Ελλάδος, καλείται και υποβάλλει αναφορά δράσεων για τη σύνταξη της εθνικής αναφοράς της ΓΓΙΑΔ προς την Επιτροπή GREVIO.  Το 2023 συμμετείχε και στη σύνταξη αναφοράς (shadow report),από τις γυναικείες φεμινιστικές οργανώσεις προς την Επιτροπή.

 

Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια

Από το 2020, η ΧΕΝ Ελλάδος συμμετέχει, ενεργά στην «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια», μια συλλογικότητα από γυναικείες / φεμινιστικές οργανώσεις, που άσκησε πίεση εναντίον της υιοθέτησης της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, που είναι αντίθετη προς το συμφέρον του παιδιού και παραβιάζει κατάφωρα την «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

 

Παρεμβάσεις

διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής με τίτλο: «Το παιδί στο επίκεντρο: οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο»

διαδικτυακή εκδήλωση «Οικογενειακό Δίκαιο: Πρόοδος ή Οπισθοδρόμηση;».

Η Επιτροπή, σήμερα, παρακολουθεί και καταγράφει τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

 

Η βία κατά των γυναικών και στους χώρους εργασίας

Συνάντηση με την Υφυπουργό Δημ. & Οικ. Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων κα Μ. Συρεγγέλα, σχετικά με τη δυσμενή θέση των γυναικών όσον αφορά στην ανεργία, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας και σε σχέση με την βία που υφίστανται και στον εργασιακό χώρο.

Κατάθεση θέσεων στην Ελληνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για συγκεκριμένα άρθρα και εφαρμοστικούς νόμους που εισήχθησαν με το εργασιακό νομοσχέδιο, σε συμμόρφωση με τη Διεθνή Σύμβαση 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

 

Υιοθέτηση του όρου γυναικοκτονία από το παγκόσμιο κίνημα της ΧΕΝ

Το 2019, το Παγκόσμιο Συμβούλιο της ΧΕΝ υιοθέτησε ψήφισμα της ελληνικής ΧΕΝ σύμφωνα με το οποίο θα χρησιμοποιείται ο όρος γυναικοκτονία όταν γίνεται αναφορά «… στις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, σε αντιδιαστολή με τον γενικό όρο «ανθρωποκτονία».

«Γυναικοκτονίες και Σεξουαλική Έμφυλη Βία» – εισήγηση σε Webinar του Παγκόσμιου Συμβουλίου.

 

 

Πανελλήνια εκστρατεία για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελληνική Βουλή

Το 2017, η ΧΕΝ άσκησε πίεση για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Συμμετείχε, μαζί με άλλες γυναικείες φεμινιστικές οργανώσεις στην ενημέρωση των κοινοβουλευτικών δημοκρατικών κομμάτων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με όλα τα τοπικά Κέντρα ΧΕΝ της χώρας, ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ανδρών και γυναικών σχετικά με τη Σύμβαση. Σε διάστημα μόλις 40 ημερών, συγκέντρωσε περισσότερες από 15000 υπογραφές, οι οποίες παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής. Η Σύμβαση ψηφίστηκε ως Νόμος του Κράτους τον Απρίλιο του 2018.

 

Παρεμβάσεις / συμμετοχές

 

κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (12.05.2021),

 

10 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης – συνάντηση με την Υφ. Κ.Μ.Συρεγγέλα

 

Orange the World -16 ημέρες ακτιβισμού

Κάθε χρόνο η ΧΕΝ Ελλάδος, στο πλαίσιο της ετήσιας καμπάνιας του UN Women διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης:

2023

«Ενωθείτε! Επενδύστε για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών», 16 γυναικείες/φεμινιστικές οργανώσεις, μοιράστηκαν το μήνυμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΧΕΝ.

εργαστήρια με θέμα: «Έμφυλη βία στο διαδίκτυο»

 

2022

Με κεντρικό μήνυμα “United” (Ενωμένες) η καμπάνια αποτέλεσε τον προπομπό της ανακοίνωσης λειτουργίας του Femina Lab – του portal της ΧΕΝ Ελλάδος.

2021

Δράση ενημέρωσης «Μήπως …ήρθε η ώρα». 20000 φυλλάδια – χορηγία της Europa Profile Αλουμίνιο Α.Β.Ε. με βήματα για τον σχεδιασμό μιας ασφαλούς οδού διαφυγής από γυναίκες που υφίστανται βία και τις γραμμές στήριξης ειδικά σχεδιασμένο, για να κρύβεται διανεμήθηκαν από 45 τοπικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και εστίασης σε όλη τη χώρα

 

Εβδομάδα χωρίς βία» της Παγκόσμιας ΧΕΝ

Οκτώβριος 2023, «Γυναίκες και παιδιά «τρόπαιο» της κυριαρχίας της βίας», με αφορμή τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Οκτώβριος 2022 “Centering Survivors” (σε ελεύθερη μετάφραση στο επίκεντρο όσες επιβιώνουν).

Οκτώβριος 2021 «Μήπως …ήρθε η ώρα» η συντροφική σχέση και τα χαρακτηριστικά τα οποία συνιστούν βία.

 

Πανελλήνιο πρόγραμμα «Αν_να η βία κατά των γυναικών στο χώρο και τον χρόνο»

Το 2018 η ΧΕΝ Ελλάδος σχεδίασε το διετές πανελλήνιο πρόγραμμα «’Αν_Να, η βία κατά των γυναικών στο χώρο και τον χρόνο». Η Αν_Να ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι στη διάρκεια του ταξιδιού της αναδεικνύει, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, το οποίο συνεχίζει να στιγματίζει τη ζωή των γυναικών κάθε ηλικίας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος εντάσσεται μεταξύ άλλων

η διαδικτυακή καμπάνια «Διάλογος με την επικαιρότητα» με θεματικές όπως η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες, η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, το κίνημα #metoo, πάντοτε αποκωδικοποιώντας την επικαιρότητα.

η χορηγία για την κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού/εκπαιδευτικού εργαλείου με τίτλο «Γνωρίστε την Αν_να» για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου σε συνεργασία με τη ΧΕΝ Ροδου και το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΟΔΟΣ». Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και εκπαιδευτικών στη θεματική της έμφυλης βίας

 

«Φως… στη σκιά»Έμφυλη Βία στην εποχή του Covid-19.

Για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην εποχή του COVID-19, η ΧΕΝ Ελλάδος διοργάνωσε τους πρώτους μήνες του 2021 τέσσερα δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης γυναικών που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας ΧΕΝ και του Οργανισμού Bread for the World.