“Φως… στη σκιά”

 

Η ΧΕΝ Ελλάδος, στο πλαίσιο εκστρατείας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην εποχή του COVID-19, διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης 400 γυναικών με τίτλο: «Φως… στη Σκιά», Έμφυλη Βία στην εποχή του Covid-19.

Τα διαδικτυακά εργαστήρια πραγματοποιούνται υπο την αιγίδα της Παγκόσμιας ΧΕΝ και του Οργανισμού Bread for the World.

 

 Αναγκαιότητα  για Φως …..στη σκιά …

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τόσο στην πρώτη καραντίνα όσο και στη διάρκεια των επόμενων εγκλεισμών για όλες τις χώρες λόγω της πανδημίας COVID-19, τα ποσοστά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας γνώρισαν παγκόσμια αύξηση. Ομοίως στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, τα ποσοστά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν αλματωδώς. Εκδηλώνονται φαινόμενα μισογυνισμού και σεξισμού με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στον ιδιωτικό χώρ,ο τον κυβερνοχώρο, τον εργασιακό χώρο και τα ΜΜΕ, αναπαράγοντας τις έμφυλες ανισότητες και τα στερεοτυπικά έμφυλα πρότυπα. Όλες οι μορφές βίας λόγω φύλου αυξάνουν την ανασφάλεια των γυναικών και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Ως «απάντηση» στις παραπάνω συνθήκες έμφυλης βίας, επιλέξαμε στοχευμένες δράσεις μέσω διαδικτυακών εργαστηρίων με σκοπό την ενδυνάμωση, ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη γυναικών άνω των 18 ετών.  

 

Στόχοι δράσης

  • να μπορέσουν οι γυναίκες που θα συμμετέχουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις στην προσωπική, εργασιακή και κοινωνική τους ζωή με μεγαλύτερη δύναμη,
  • να μη θεωρούν πώς αυτό που τους συμβαίνει αποτελεί μοναδική περίπτωση,
  • να συνειδητοποιήσουν τις κοινωνικές ρίζες της έμφυλης βίας,
  • να αποκτήσουν εξειδικευμένες πληροφορίες και γνώσεις από  καταξιωμένες επιστήμονες, από το χώρο της ψυχολογίας, της υγείας, της νομικής και των social media που θα τις ενημερώσουν και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις τους

 

  Σε ποιες απευθύνεται

 Η δράση απευθύνεται σε γυναίκες από περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και συγκεκριμένα από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, τη Λέσβο, τις Σέρρες, τα Τρίκαλα και τη Χίο, καθώς και το νησί της Σάμου όπου πρόσφατα επλήγη από τον καταστρεπτικό σεισμό.

 

 

 Χρονοδιάγραμμα δράσεων

 Θα πραγματοποιηθούν:

  • 4 δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια (workshops) στις ακόλουθες ημερομηνίες:  14/01/2021, 19/01/2021, 21/1/2021 και 26/1/2021

Ώρες διεξαγωγής εργαστηρίων: 18:00 – 20:00

  • 5 «Διάλογοι με την κοινότητα» οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν 1-5/2/2021, διάρκειας τριών ωρών ο καθένας

 Στις συμμετέχουσες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Τα εργαστήρια και οι διάλογοι με την κοινότητα θα διεξαχθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom.

 Αναλυτικό περιεχόμενο

Α. Εισηγήσεις

Οι δύο εγκλεισμοί λόγω πανδημίας έχουν επιβαρυντικά αποτελέσματα για όλη την κοινωνία: οικονομικές πιέσεις, εργασιακές αλλαγές, άγχος, φόβος, κατάθλιψη, πιθανή νοσηλεία και απώλεια ζωής αγαπημένων προσώπων κ.ο.κ. Για τις γυναίκες και τα παιδιά, όμως, που ήδη βίωναν άσχημες συνθήκες και σχέσεις μέσα στην οικογένεια, η καραντίνα λόγω πανδημίας δημιουργεί ένα «προσφορότερο» έδαφος για ανάπτυξη τέτοιου είδους συμπεριφορών, δεδομένης της περιορισμένης μετακίνησης. Τα θύματα έχουν να αντιμετωπίσουν δυσμενείς συνθήκες, τόσο σε σχέση με την απειλή βίας, όσο και σε σχέση με πιθανά οικονομικά ή/και εργασιακά προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα στρεσογόνο περιβάλλον για τις ίδιες και τα παιδιά που, όπως είναι φυσικό, δεν βοηθά στην υγεία και την καλή φυσική και ψυχική κατάσταση που πρέπει να υπάρχει στην παρούσα φάση.

Μέσω των εισηγήσεων των ειδικών (ψυχολόγου, νομικού, γιατρού, ειδικού στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου) οι γυναίκες συμμετέχουσες :

  • θα ενημερωθούν για θέματα υγείας, άμεσα συνυφασμένων με την πανδημία, με στόχο την πρόληψη, τη σωματική ενδυνάμωση  και ισορροπία,
  • θα ενημερωθούν για τα εργασιακά τους δικαιώματα κατά την περίοδο της  πανδημίας και για το νομικό πλαίσιο προστασίας τους από την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά την επικύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης)»,
  • θα ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση των social media και για τις μορφές βίας που αφορούν στο διαδικτυακό εκφοβισμό,
  • θα ενημερωθούν για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο και ειδικότερα για τα αίτια της αύξησης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει διάλογος με ερωτήσεις και σχόλια από τις συμμετέχουσες

 

Εισηγήτριες

 

Αύρα Βαζαίου,  Ψυχολόγος, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Επιστ. συνεργάτης Παντείου Πανεπιστημίου. Συν-ιδρύτρια του χώρου ψυχολογίας και ανθρώπινης επικοινωνίας “Σύμπλευση”.

Τίτλος εισήγησης:   “Ανοίγματα στο φως, ρωγμές στο σκοτάδι: σκιαγραφώντας τις ψυχολογικές διαστάσεις της ενδοοικογενειακής βίας την εποχή της πανδημίας”.  

 

Κατερίνα Αργυράκη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Κλινική Λοιμώξεων Α, ΝΝΘΑ, “Σωτηρία.

Τίτλος εισήγησης: “Στη σκιά του COVID-19: Προσεγγίζοντας τον ιό που άλλαξε τις ζωές μας”

 

Κέλλυ Ιωάννου,  Διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi)-Κλινική Εγκληματολόγος – Trauma Coach- Υπ.Δρ. Εγκληματολογίας.

Τίτλος εισήγησηςΣύγχρονες μορφές έμφυλης βίας  – Μύθοι και πραγματικότητες

 

Βασιλική Πλάκα, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβητής.

Τίτλος εισήγησης: ” Έμφυλη βία – Βία κατά των γυναικών την περίοδο COVID 19 – Νομοθετικές ρυθμίσεις και δυνατότητες άμυνας”

 

Δείτε τα βιογραφικά των εισηγητριών

Τα διαδικτυακά εργαστήρια θα συντονίζει η επιστημονική συνεργάτιδα της ΧΕΝ Ελλάδος  Δρ. Μαρούλα Κανταράκη.

 

Η εγγραφή και συμμετοχή αφορά και στα τέσσερα εργαστήρια και για αυτό τον λόγο θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.


Πατήστε ΕΔΩ για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας.


B. Διάλογοι με την κοινότητα

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, όσες συμμετέχουσες ενδιαφέρονται θα μπορούν να εγγραφούν στους ”Διαλόγους με την Κοινότητα”, όπου και πάλι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού (15-20 συμμετέχουσες) ανά διάλογο.

Στους ”Διαλόγους με την Κοινότητα” οι συμμετέχουσες θα συζητήσουν πάνω στα συγκεκριμένα θέματα που θα έχουν προκύψει από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στα τέσσερα διαδικτυακά εργαστήρια. Τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουν θα αποτελέσουν σχετικό κείμενο το οποίο θα ενσωματωθεί στα πρακτικά των εργασιών της δράσης ”Φως…στη Σκιά”, Έμφυλη Βία στην εποχή του Covid-19.

Οι διάλογοι αυτοί αποτελούν μια μορφή διαντίδρασης μεταξύ των μελών της κάθε μικρής ομάδας που θα δημιουργηθεί, όσον αφορά την ευρύτερη θεματική της ”βίας κατά των γυναικών”, όπου οι συμμετέχουσες, μέσα από την ελεύθερη συζήτηση, θα μοιραστούν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, θα ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, θα κατανοήσουν καλύτερα  και θα προσεγγίσουν με διαφορετική οπτική τα όσα βιώνουν στο περιβάλλον τους, θα ενδυναμωθούν και τελικά θα βρουν πιθανές λύσεις για την επόμενη μέρα.

Οι ασφαλείς διαδικτυακοί χώροι που θα δημιουργήσουμε θα βοηθήσουν τις γυναίκες να εκφραστούν και να τοποθετηθούν ελεύθερα πάνω στα υπό συζήτηση θέματα, εξασφαλίζοντας την απόλυτη εχεμύθεια.


Πατήστε ΕΔΩ για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας


Κατεβάστε το έντυπο με τις γραμμές στήριξης

ΓΡΑΜΜΕΣ-1 (1)


Περισσότερες πληροφορίες:  

Τηλέφωνο: 210 3624291

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: contactxen@xen.gr