Project Categories: Projects Completed

Η ΧΕΝ Ελλάδος υποστηρίζει το δικαίωμα της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση

Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα – Πρόγραμμα «Αθηνά»
Το δικαίωμα πρόσβασης της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση

Το πρόγραμμα «Αθηνά» αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη. Στόχος του είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.

Τι παρέχει το πρόγραμμα

Στις εξυπηρετούμενες
Δωρεάν και ασφαλή διαμονή σε μονόκλινα studios. Κάθε studio διαθέτει τη βασική επίπλωση και αυτόνομο μπάνιο. Οι φιλοξενούμενες έχουν στη διάθεσή τους χώρους για μελέτη και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους. Μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή ζεστού φαγητού και των πλυντηρίων Το κτίριο φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα (δείτε σχετικό video).
• Ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους ως νέες γυναίκες που πιθανόν αφήνουν για πρώτη φορά τον τόπο και την οικογένειά τους, με τη στήριξη εξειδικευμένων στελεχών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος:

Tο Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία
Tο Femina Career Lab – Διαχείριση Σταδιοδρομίας
Ενδυνάμωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που τις αφορούν και τις ενδιαφέρουν

Στους γονείς και τις οικογένειες

Τη γνώση ότι οι νεαρές αυτές γυναίκες αφενός βρίσκονται μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον αφετέρου ότι μπορούν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δίχως μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα
130 περίπου φοιτήτριες είχαν ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσω του προγράμματος «Αθηνά».
Φιλοξενήθηκαν νέες γυναίκες από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Στερεά, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.
Πρόκειται για φοιτήτριες από όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΚΠΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κλπ.)

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς στόχος είναι η στήριξη νέων γυναικών να διεκδικήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ελεύθερη επιλογή της σταδιοδρομίας τους.
Οι πληροφορίες για τη διαδικασία και το έντυπο αίτησης θα είναι διαθέσιμα από τις 10 Ιουλίου 2023.

Το Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά»

Το κτίριο «Αθηνά», μετά τη ριζική ανακαίνισή του, η οποία δρομολογήθηκε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί σήμερα ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών και φιλοξενεί εκτός από το ομώνυμο πρόγραμμα στέγασης, τις υπηρεσίες τις ΧΕΝ Ελλάδος, το υπό ψηφιοποίηση Ιστορικό Αρχείο της Οργάνωσης, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες και την ευρύτερη κοινότητα.
Από τη δεκαετία του 1960 έως και τη ριζική ανακαίνισή του φιλοξένησε προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προγράμματα ενδυνάμωσης και ασφαλούς στέγασης εκατοντάδων Ελληνίδων και αλλοδαπών γυναικών που ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ΧΕΝ και οι νέες γυναίκες

Στη ΧΕΝ οραματιζόμαστε έναν κόσμο συμπερίληψης, ασφάλειας, ισότητας, σεβασμού, προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες τις γυναίκες δίχως διακρίσεις.
Πιστεύουμε ότι οι νέες γυναίκες μπορούν να τον δημιουργήσουν, αρκεί να έχουν το χώρο και τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες ως φορείς θετικής αλλαγής.
Η δίχως περιορισμούς πρόσβαση τους στην εκπαίδευση κάθε βαθμίδας παραμένει κρίσιμο ζητούμενο, μεταξύ άλλων, προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ_ΥΠΟΒΟΛΗΣ_ΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΛΙΣΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ “ΑΘΗΝΑ”

 

     

          

   

 

Περισσότερα