Η ΧΕΝ στον κόσμο

Όταν οι #ΝέεςΓυναίκεςΗγούνται, μεταμορφώνουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Η ΧΕΝ (YWCA) είναι ένα παγκόσμιο κίνημα γυναικών, νέων γυναικών και κοριτσιών, η μεγαλύτερη οργάνωση του είδους της, με παρουσία σε περίπου 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες από 130000 εθελόντριες υλοποιούν προγράμματα, δράσεις και παρέχουν υπηρεσίες σε εκατομμύρια γυναίκες, νέες γυναίκες και κορίτσια, χωρίς διακρίσεις. Η ΧΕΝ στον κόσμο, με επίκεντρο τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια, χτίζει ένα δυνατό, διαγενεακό προοδευτικό κίνημα γυναικών, με στόχο την κοινωνική αλλαγή και τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

 

Η Παγκόσμια ΧΕΝ – Το όραμα

Από το 2015, η Παγκόσμια ΧΕΝ, έχει υιοθετήσει τον συλλογικό της στόχο για το 2035, και εργάζεται για την επίτευξή του, ώστε «…100 εκατομμύρια νέες γυναίκες και κορίτσια να μετασχηματίσουν τις δομές ισχύος, για να δημιουργήσουν δικαιοσύνη, ισότητα των φύλων και έναν κόσμο χωρίς βία και πόλεμο, ηγούμενες ενός βιώσιμου κινήματος, που συμπεριλαμβάνει όλες τις γυναίκες.»

Ιδρύθηκε επίσημα το 1894 από τις ΧΕΝ της Μ.Βρετανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με έδρα το Λονδίνο. Σήμερα, έχει την έδρα της στη Γενεύη και διοικείται από 20μελή Εκτελεστική Επιτροπή, αποτελούμενη από γυναίκες, προερχόμενες από όλες τις ηπείρους. Η Επιτροπή, σε άμεση συνεργασία με το Γραφείο της Παγκόσμιας ΧΕΝ, είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των αποφάσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου, που πραγματοποιείται ανά τετραετία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων, από τις εθνικές ΧΕΝ μέλη.

Παγκόσμια ΧΕΝ και ΧΕΝ Ελλάδος

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από τους ανθρώπους που ενώνουν το μικρό τους θάρρος,

τα κοινά τους πιστεύω, την κοινή τους αφοσίωση και την κοινή τους ανθρωπιά

κατ’ εφαρμογή της δικής τους συνεχούς αναζήτησης των θεμελιωδών αληθειών και αξιών που καθιστούν τη ζωή λίγο πλουσιότερη και τις συνθήκες της λίγο δικαιότερες.

Αθηνά Αθανασίου

Από τον εναρκτήριο χαιρετισμό της στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας ΧΕΝ στο Βανκούβερ του Καναδά, το 1975

Η ελληνική ΧΕΝ είναι πλήρες μέλος της Παγκόσμιας ΧΕΝ από το 1954.

Από το 1967 έως και το 1975, η Αθηνά Τσουδερού Αθανασίου , ένα από τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη της ΧΕΝ Ελλάδος, διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκόσμιας ΧΕΝ. Είναι η πρώτη και μοναδική, μέχρι στιγμής, Ελληνίδα, που υπηρέτησε το παγκόσμιο κίνημα, από τη συγκεκριμένη θέση.

Σήμερα, η π. Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος, κα Όλγα Γκίνη, αποτελεί πλέον ένα από τα 5 μέλη της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων της Παγκόσμιας ΧΕΝ, μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν κατά το 30ο Παγκόσμιο Συμβούλιο ΧΕΝ (2023), με τη συμμετοχή 71 εθνικών ΧΕΝ- μελών του παγκόσμιου κινήματος.

Η δημιουργία της YWCA (Young Women’s Christian Association)

Η YWCA οφείλει τη δημιουργία της σε δύο ξεχωριστές γυναίκες:

Την Mary Jane Kinnaird, μια γυναίκα που είχε αφιερώσει τη ζωή της στη φιλανθρωπία, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη νέων γυναικών. Δημιούργησε έναν ξενώνα αρχικά για νοσηλεύτριες, στη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου (1855), ο οποίος στην πορεία άρχισε να φιλοξενεί και νεαρές γυναίκες από την επαρχία, που έφταναν στο Λονδίνο προκειμένου να εργαστούν. Το 1861 η Kinnaird δημιουργεί τρεις επιπλέον ξενώνες και ιδρύει την «Ένωση για τα κορίτσια».

Την Emma Robarts, Χριστιανή ακτιβίστρια με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου παρείχε υπηρεσίες σε νοσηλεύτριες και σε νεαρά κορίτσια από αγροτικές περιοχές, που μετανάστευαν στα αστικά κέντρα αναζητώντας  μια καλύτερη ζωή.

Με σύνθημα “Αν προσευχόμαστε για τους άλλους, πρέπει επίσης να δουλέψουμε γι’ αυτούς” , μετέτρεψε μια μικρή ομάδα προσευχής σε μια μεγάλη ένωση σε διάφορες πόλεις και χωριά.

Το 1877, η «Ένωση για τα κορίτσια» της Kinnaird και η «Ένωση προσευχής» της Emma Robarts ενώνονται, δημιουργώντας την Χριστιανική Ένωση Νέων Γυναικών. (Young Women’s Christian Association)

Μετά τη συγχώνευση, το κίνημα αναπτύχθηκε γρήγορα και διαδόθηκε σε άλλες χώρες.

Το 1898 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Συμβούλιο, με 326 εκπροσώπους από 17 χώρες και 5 ηπείρους. Στο Συμβούλιο αυτό, τα μέλη της ΧΕΝ επικύρωσαν ουσιαστικά την δέσμευσή τους στην καθολική παροχή βοήθειας και υπηρεσιών σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, πάντα σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές της Προσφοράς και της Αλληλεγγύης.

 

Η Ευρωπαϊκή ΧΕΝ

«Κορίτσια με όνειρα γίνονται γυναίκες με οράματα»

Από το 1975 που δημιουργήθηκε, η Ευρωπαϊκή ΧΕΝ (European YWCA – EYWCA) αποτελεί το όργανο συντονισμού και συνεργασίας εθνικών ΧΕΝ από την Ευρώπη, με στόχο την επίτευξη του συλλογικού οράματος του παγκόσμιου κινήματος.

Συνεχίζοντας την κληρονομιά της παγκόσμιας ΧΕΝ στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αγωνίζεται και επιδιώκει την ουσιαστική ισότητα των φύλων, την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, των νέων γυναικών και των κοριτσιών, χωρίς διακρίσεις, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Με στόχο, να δυναμώσει τη φωνή των νέων γυναικών στα ευρωπαϊκά φόρα, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών (European Women’s Lobby), το European Youth Forum και τη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Η Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις 27 εθνικές ΧΕΝ -μέλη, εκλέγει το 8μελές Προεδρείο που διοικεί την Ευρωπαϊκή ΧΕΝ.

 

Η Ευρωπαϊκή ΧΕΝ και η ΧΕΝ Ελλάδος

Η ΧΕΝ Ελλάδος αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ και έμπειρα στελέχη της έχουν εκλεγεί σε θέσεις ευθύνης.

Η Κλειώ Φωτεινοπούλου, πρώην Πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος, διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της.

Η Ιωάννα Τούσσα, πρώην Αντιπρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος, εκλέχθηκε Ταμίας για δύο συνεχείς θητείες και υπηρέτησε ως συν-Πρόεδρος για μία θητεία. Πλέον, αποτελεί μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων.

Η Ανδρομάχη Μπούνα, από τη ΧΕΝ Ιωαννίνων, η οποία υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΧΕΝ Ελλάδος, εκλέχθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, μέλος του Προεδρείου της ΕΧΕΝ.

Η Δήμητρα Κακολύρη, από τη ΧΕΝ Αθηνών, εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή ΧΕΝ, ως αναπληρώτρια, στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεότητας.

Η ίδρυση και εξέλιξη της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ ξεκινά στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

  • 1971: Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Συμβουλίου της YWCA στη Γκάνα, δημιουργείται το European Liaison Group, σηματοδοτώντας τα αρχικά βήματα προς μια επίσημη ευρωπαϊκή οντότητα.
  • 1987: το European Liaison Group υιοθετεί το πρώτο Καταστατικό.
  • 1991: Η Ευρωπαϊκή ΧΕΝ γίνεται πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.
  • 1996: Η Ευρωπαϊκή ΧΕΝ εγγράφεται επίσημα, ως Διεθνής Οργάνωση, στο Βέλγιο, ενισχύοντας τη νομική της θέση.